Mi miskolciak. Ha potya lehetőségként kapjuk  a parkolást, akkor azzal nagy számban visszaélünk..

A mostani kormánydöntés ismét a helyi közutakat, valamint az önkormányzati tulajdonú, közforgalom elől el nem zárt magánutakat, tereket, parkokat és egyéb közterületeket érinti. Miskolcon a Régiposta utcában található parkolóház használata is ingyenessé vált, míg a három mélygarázsban – Európa tér, Hősök tere, Patak utca – az általános rend szerint kell fizetni.

A Városgazda munkatársai 135 jegykiadó automatát állítanak át, hogy ne fogadjanak el pénzt („üzemen kívül” állapot). Mobilparkolás alkalmával pedig az ügyfelek a visszaigazoló sms-ben megkapják, hogy „Sikertelen parkolás!”. A városban hozzávetőlegesen 7800 parkolóhelyen lesz ingyenes így a parkolás.

– Azt tapasztaljuk, hogy ha potya lehetőségként kapják az emberek a parkolást, akkor azzal nagy számban visszaélnek: drámaian megnő azok száma, akik tiltott helyen állnak meg autójukkal – fogalmazott Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke. – Teljesen általánossá vált már a belvárosban is a járdára való felállás. Zebrák közvetlen közelében ez kifejezetten balesetveszélyes is. Burkolati jeleket ugyan festettek a városban, de meglátjuk, milyen hatása lesz.

A bicikliseket, gyalogosokat egyaránt képviselő civil szervezet vezetője szerint járványveszély idején különösen fontos lenne, hogy ne változzanak meg jelentősen a közlekedési szokások, az arányok. – Nem látjuk, hogy az állam támogatná a home office munkavégzést, ennek pedig óriási lenne a szerepe a járvány elleni védekezésben, hiszen jelentősen csökkentené a gépjárműforgalmat a csúcsidőben.

– Erősen vitatjuk, hogy egy olyan intézkedés visszafogja-e a járvány terjedését, aminek hatására még inkább az egyéni autós közlekedés felé tereljük az embereket. Ez inkább csak súlyosbítja a helyzetet, hiszen ha többen használnak autót, akkor jelentősen nagyobb lesz a károsanyag-kibocsátás. Az emiatt romló egészségi állapot pedig kedvez a vírusnak. Érdekes módon azok az intézkedések, amik valóban segítenék a terjedés megakadályozását, azok elmaradtak. Gondoljunk például az iskolákban az online oktatásra való átállásra.