Tintasugaras? Lézer? Milyen nyomtatót vegyek?

A tintasugaras vagy a lézernyomtató a jobb választás? Ez az a kérdés, amelyet mindenki megvizsgál egy nyomtató vásárlása előtt. Egyértelmű válasz viszont nincs rá, hiszen a legjobb megoldás a körülményektől függ.

A nyomtatókat alapvetően kétféle nagy – plusz néhány kisebb – kategóriába soroljuk: az egyik a tintasugaras, a másik a lézeres. Előbbi tintacseppeket fecskendez a papírra nagy pontossággal, utóbbi festékport rögzít rá lézersugár segítségével. Egy nyomtató megvásárlása előtt elsősorban azt kell eldönteni, melyik kategóriából választunk. Sokan felteszik az egyszerű kérdést: tintasugaras vagy lézer nyomtató a jobb? Erre nincs egyértelmű válasz, hiszen mindkettő kiváló, pontos, megbízható nyomtatást tesz lehetővé. Különbséget inkább az alapján kell tennünk, hogy milyen sűrűn alkalmazzuk majd a technológiát.

Miért előnyös a tintasugaras nyomtató?

A tintasugaras nyomtatókat kezdték előbb alkalmazni. Biztosan találkozott már mindenki a tintapatronokkal, cserélt, töltetett fel ilyet élete során. Mikor ajánlott ez a technológia? Ami a minőséget illeti, nincs jelentős különbség, mindkét verzió képes a legmagasabb nyomtatási szint elérésére. A tintasugaras megvásárlása olcsóbb, ám a fenntartási költsége magasabb lehet. Ennek az az oka, hogy a festékpatron hamarabb fogy ki, mint egy toner, így sűrűbben is kell cserélni. Ha kisebb helyre kell nyomtatót vásárolni, akkor is ez ajánlott, hiszen a kialakításának köszönhetően kevesebb helyet foglal. Ha a mennyiséget nézzük, a kevesebb oldalszámhoz illik inkább a tintasugaras megoldás. Ami a festéket és annak utántöltését illeti, érdemes megnézni, hogy az eredeti vagy az utángyártott megoldást válasszuk-e, így van ez a Canon Pixma TS3350 patron esetében is. Hasznos tipp, hogy ha tanúsított gyártótól vásárolunk alternatív változatot, az eredetihez hasonló minőséget kapunk, és pénzt takaríthatunk meg.

Miért előnyös a lézernyomtató?

A nagyobb mennyiségű, napi szintű nyomtatáshoz, amely egy irodában teljesen alap, a lézeres nyomtató jelenti a jó választást. Ezek persze nagyobbak, sokszor egész nyomtatószobákat hoznak létre a gépeknek, de csak így oldható meg a villámgyors, kiváló minőségű nyomtatás – valamit valamiért. Az eszközt érdemes bekapcsolva tartani munkaidőben, hiszen kell neki néhány másodperc, amíg bemelegszik, ez például a tintasugarasnál nem így működik. Amikor viszont a lézernyomtató belelendül, kifejezetten gyors oldaladagolást biztosít.

A fotó forrása: Igor Kardasov / Shutterstock.com