Nem tetszik a francia szakszervezeteknek, hogy a Renault kizárólag Kínában gyártaná, és onnan importálná Európába a legolcsóbb tisztán elektromos autóként hirdetett Dacia Springet, szerintük ez egyenesen szembemegy az ország gazdaságélénkítő terveivel és a munkások érdekeivel, írja az Automotive News. A Renault döntése nem egyedülálló, sőt, egyre gyakoribbá válik, hogy az autógyártók egy-egy modelljükből Kínából elégítik ki az európai keresletet is: ez a helyzet a BMW iX3-mal, a Polestar 2-vel, nemrég pedig a Tesla kezdte el onnan szállítani kontinensünkre a Model 3-at.

A francia vállalatcsoport helyzete viszont különösen érdekes, hiszen részesedett abból az 5 milliárd eurós támogatási csomagból, amit Emmanuel Macron miniszterelnök az autóipar felélesztésére hozott létre, különös tekintettel az elektromobilitás ösztönzésére. A szakszervezetek indulatait tovább fokozza, hogy a cég a járvány hatásaira válaszul világszerte 15.000 munkahely megszüntetését jelentette be májusban, melyből mintegy 4600 a franciákat sújtja. A Renault hat hazai gyárát jelölte ki lehetséges bezárásra vagy létszámleépítésre. Az autógyártó azzal a feltétellel férhetett hozzá a pénzügyi segítséghez, hogy konzultál a szakszervezetekkel két kihasználatlan hazai gyárának jövőjéről, és a munkahelyek megtartásáról.

Mindezek után nem annyira meglepő, hogy a szakszervezetek élesen kritizálják a gyártót, amiért az a rendkívül népszerűnek ígérkező elektromos Dacia gyártásáért nem francia munkások megélhetését biztosítja. Az FO szakszervezet, mely a Renault dolgozóit képviseli, felszólította a vállalatot, hogy tartsa magát a Franciaország villanyautós nagyhatalommá válását célzó tervekhez, hozzátéve, hogy a Kínából Európába történő szállítás miatt a villanyautó karbonlábnyoma is jelentősen megnő.