Támogatja a kaliforniai ingatlanadó reformját Mark Zuckerberg

Az igazságtalan adó megosztja a szövetségi államot.

Mark Zuckerberg és a felesége, Priscilla Chan támogatja a helyi ingatlanadó reformjára vonatkozó elképzeléseket azért, hogy még több pénz juthasson az iskoláknak és a kórházaknak. Éves szinten 12 milliárd dollárról van szó, amelyet a reformterv kidolgozói az IT-óriásokra kivetendő megemelt ingatlanadóból szednének be. Ezáltal az ötlet az Apple, a Disney és a Google mellett a Facebookot is érinti, Zuckerberg mégis felkarolta a reformot.

A szövetségi államban az ingatlantulajdonosok évente kötelesek több ezer, sőt, nem ritkán több tízezer dollárt fizetni. Az adó összegét az adott telken álló ház értékéből állapítják meg és utána éves szinten legfeljebb 2 százalékkal emelkedhet. A jelenlegi ingatlanadó többek között diszkriminálja azokat, akiknek munkahelyváltás miatt kell máshová költözniük. Mountain View városában, a Google székhelyén például a szerényebb családi házak (!) is kétmillió dollárba kerülnek. Jelenleg egy család, amely egy ilyen ingatlant vásárol, köteles a vételár egy százalékát kifizetni ingatlanadóban, vagyis 2 millió dollár esetén 20 000 dollárt. Ezzel szemben az, aki eleve ott lakik évente legfeljebb csak néhány ezer dollárt fizet.

Eddig a Proposition 13 nevű adótörvény szinte szent jogszabálynak számított, amelyet nem lehetett megváltoztatni. Novemberben azonban a demokraták módosítani akarják, mert szeretnék befoltozni a koronavírus-járvány és az erdőtüzek által a kaliforniai költségvetésben keletkezett 55 milliárd dolláros hiányt. Az ingatlanadó a szövetségi állam egyik legfontosabb bevétele, abból tartják fenn az iskolákat, a közintézményeket és az utakat.

A tervezett törvény neve Proposition 15 és a célja az, hogy 2025-től az üzleti ingatlanok után ne a vételáruk, hanem az aktuális értékük alapján kelljen adót fizetni. A szabály alól kivételt képeznek a bérházak, a 3 millió dollárnál kevesebbet érő örökölt ingatlanok, a kevesebb, mint 51 munkatársat foglalkoztató cégek épületei és a mezőgazdasági területek ingatlanjai. A legérintettebbek az Amazon, az Apple, a Disney, a Facebook és a Google. Vagyis Zuckerberg gyakorlatilag a saját cége érdekei ellen lép fel.

S hogy mivel járna az új törvény elfogadása? Jó példa lenne erre a Disney helyzete. A társaság az üzleti ingatlanjai esetében most négyzetméterenként 50 cent adót fizet, ez 2025-től 14-18 dollár lehet. A szórakoztató és IT-óriások nyíltan nem bírálják a tervezetet, hiszen nem szívesen emelnék fel a hangjukat az ellen, hogy a tűzoltóságok, az iskolák és a kórházak több pénzt kapjanak, az ártana az imázsuknak. Inkább elbújtak a kaliforniai kereskedelmi kamara mögé és erős szövetségest találtak az ingatlanszektorban. Zuckerbergék mellett felsorakoztak a szakszervezetek és a tanárok, s a milliárdos megkapta a felvetést, hogy ha ennyire szívén viseli az ügyet, akkor akár egy évtizeden át finanszírozhatná a kaliforniai iskolák működését