Miskolc.    A konferencián jó példaként mutatták be egy helyi sörfőzde és egy nemzetközi piacra dolgozó drótgyártó vállalkozás tevékenységét

A kkv-k megújulásának alapja, hogy legyen elegendő erőforrásuk a termékfejlesztésre, illetve a termékeik piacra kerülésének támogatására. Ezzel összefüggésben Lenártek András, a BORA 94 ügyvezetője az észak-magyarországi Kreatív Régió gazdaságfejlesztési irányairól beszélt, amelyek megvalósításához az unió 2021–27-es tervezési időszakában lehet majd forrást biztosítani. Fontos feladatként fogalmazta meg a fejlesztési célkitűzések között a kkv-k versenyképességének növelését és a technológiaváltás elősegítését. A mezőgazdaság és feldolgozóipar erősítését részben a helyi kézművestermék-előállítástól várja. A klímavédelmi célok eléréséhez alapvetően az egyes gazdasági szektorok együtt gondolkodása szükséges, míg a turizmusfejlesztéssel kapcsolatban a kínálatbővítésen túl a hálózatfejlesztést, az összehangolt marketingtevékenységet emelte ki. Célkitűzés, hogy a borsodi régió csökkentse elmaradását a magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztés-innováció, valamint a digi­talizáció területén.

A konferencián jó példaként mutatták be egy helyi sörfőzde és egy nemzetközi piacra dolgozó drótgyártó vállalkozás tevékenységét, amelyek képviselői – Halász Norbert ügyvezető és Barkóczy Péter fejlesztési igazgató – a vállalkozói életben fontos kapcsolatok mellett a kreatív ötletek felkarolását, az újításra fogékony szemlélet fontosságát hangsúlyozták. Mellettük Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési igazgatója a város ipari zónáinak tervezett bővítéséről, valamint a nemzetközi nagyvállalatokkal való együttműködés lehetőségeiről beszélt.

boon.hu