A homoszexuálisok is Isten gyermekei, nekik is joguk van a családhoz, senkit nem kellene ettől megfosztani vagy emiatt megkeseríteni az életét – ezt mondja Ferenc pápa egy róla megjelent dokumentumfilmben, amelybenkiáll amellett, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot. Ezzel a pápa radikálisan más álláspontot képvisel az elődeihez képest és a Vatikán érvényes törvényeihez képest is. Ferenc elődje, Benedek például morális gonosznak nevezte, a katolikus egyház pedig hivatalosan rendellenességnek tartja a homoszexualitást, bár a világ egyes részein katolikus papok ennek ellenére megáldottak meleg párokat.A Francesco című filmben, amelyet az orosz származású amerikai rendező, Evgeny Afineevsky rendezett, Ferenc pápa arról beszél, hogy Buenos Aires püspökeként is kiállt azért, hogy a melegek közötti élettársi kapcsolatot ismerje el az egyház, bár a melegházasságot ő is ellenzi.

Eddig katolikus egyházfő még nem állt ki ennyire nyíltan a meleg párok elismerése mellett, így sok, a melegek egyházon belüli elfogadásáért küzdő aktivista és pap szerint ez óriási előrelépést jelent. A pápa a saját korábbi nyilatkozataihoz képest is máshogy áll a film szerint a melegek elismerésének kérdéséhez, 2013-ban például még azt mondta, hogy komoly „antropológiai regressziót” jelentene, ha a jog egyenlőnek ismerné el a heteroszexuális és homoszexuális párokat.

A Francesco című filmet a héten mutatják be Rómában, utána pedig az Egyesült Államokban, a rendező pedig azt reméli, hogy valamelyik streaming szolgáltató is terjeszteni fogja majd a pápa elmúlt hét évét összefoglaló filmet. (Washington Post)