Nincs szakszervezet. Norvégia miniszterelnöke bojkottálja a Wizz Airt

 

Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint a légitársaság akadályozza, hogy a dolgozói szakszervezetbe tömörüljenek – írta meg a HVG a Norway Today cikke alapján.

„Sosem fogok olyan légitársasággal utazni, amelyik megtagadja a dolgozóitól a szerveződés jogát”

– utalt a magyar gyökerű Wizz Airre a norvég parlament ülésén a kormányfő, ki támogatja a légitársaság bojkottját. Azt mondta, ugyanezért nem utazik Ryanairrel, mivel 10 éve megfogadta, hogy csak olyan légitársasággal utazik, ahol jók a munkakörülmények. Azt mondta, a norvég törvények értelmében a Wizz Air nem akadályozhatja meg a dolgozóinak, hogy szakszervezetekbe tömörüljenek.

Erna Solberg novég kormányfő Oslóban március 16-án.Fotó: Lise Aserud/NTB Scanpix/AFP

A Wizz Air múlt héten jelentette be, hogy 15 év norvég jelenlét után belföldi járatokat indít, a Norway Today szerint a cég egyértelművé tette, hogy nem kötnek kollektív szerződéseket a szakszervezetekkel, ami miatt több helyi érdekszövetség is bejelentette: megtiltják a tagjaiknak a légitársaság használatát.

Váradi József, a Wizz Air vezetője a Dagens Næringslivnek azt nyilatkozta: a szakszervezetek utazási tilalma „gyerekes”, a cége munkahelyeket ment meg és teremt, miközben az alkalmazottainak piaci béreket fizet, az érdekszövetségek segítsége nélkül is. A Dagens Næringsliv azt írja, a Wizz Airnél a bérek az összköltségnek csak a 9 százalékát érik el, kevesebbet, mint amit a norvég légitársaságoknál látni. Váradi erre a lapnak azt mondta: „Nézze meg az összes légitársaságot, amelyet elfoglaltak a szakszervezetek: ezek mind a csőd szélén állnak.” (HVG)