Kunhalmi Ágnes: A Fidesz úgy fél az összefogástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Joggal

A borsodi időközi választás eredményei azt bizonyítják, hogy az összefogás hatékonyan működött – a kormánypárti győzelem ellenére.

Egy általános országgyűlési választáson a mostani eredmény hatalmas mennyiségű győzteskompenzációs töredékszavazatot venne el a Fidesz-KDNP-től. 2018 április 8-án 9193 ilyen voks került a Fidesz-KDNP országos listájára, csak azért, mert nem volt együttműködés az ellenzéki pártok között. Most viszont ez csak 1722 lenne, mert megszületett az összefogás. Ez 7471 töredékszavazat-veszteséget jelentene a Fidesz-KDNP-nek. Ez az egyik döntő oka annak, hogy a kormányoldal megpróbálja hitelteleníteni, megakadályozni az együttműködést.

Ez ugyanis 100%-os biztonsággal kizárja az újabb kétharmados győzelmet,

s ha még közös lista is van, nyerni fog a köztársaságpárti összefogás.

A Fidesz politikusai és elemzői, akik rendkívüli mértékben tartottak matematikai kétharmaduk elvesztésétől, most teljesen megalapozatlanul hatalmas győzelemről beszélnek. Érthetően említést sem tesznek arról, hogy – természetesen a jóval alacsonyabb részvételt is figyelembe véve – 94 százalékos volt az átszavazási hajlandóság, ami igazolja mind a Publicus, mind a Závecz Research kutatásait. Ez a kiemelkedő eredmény azért nem volt még magasabb, mert a Szanyi Tibor alapította ISZOM által támogatott, illetőleg a szintén függetlenként elindított roma jelölt több, mint ezer szavazatot szerzett meg a köztársaságpárti szavazók köréből.

A Fidesz úgy fél az összefogástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Joggal.