Ezek a bűnözők jellemzően nem célzottan próbálkoznak, egyáltalán nem nyomozzák ki az adott család körülményeit vagy a családtagok neveit.

 

Egyszerűen a telefonkönyvből véletlenszerűen kiválasztott hideg hívással

felhívnak naponta több tucat embert,

aztán akinél kicsit is működni látszik az átverés, a hívott fél elhiszi sztorit, akkor azt erőltetik jobban. Ha pedig sikerül valakire érdemben ráijeszteni, akkor onnantól már a hívott fél is sokat hibázhat.

„Több esetben maga a sértett – abban a hiszemben, hogy az unokájával beszél – mondja ki az unokája nevét. Az ijedtség miatt beszűkült tudatállapot alakul ki náluk, és az elmondottakra nem pontosan emlékeznek, sokan később meg vannak győződve arról, hogy az elkövető mutatkozott be úgy, mint az unokája, név szerint.”

– számol be a rendőrség.

Azt is elmondták, hogy némileg változott is mostanában a módszer, a bűnözők számára némileg biztonságosabb irányba. Korábban futárokat használtak arra, hogy az ijedt áldozatoktól gyorsan elhozzák a pénzt, amíg még utóbbiak pszichológiai nyomás alatt vannak. Most viszont a rendőrség szerint a futárok helyett vagy mellett az időseket próbálják arra rávenni, hogy ők maguk menjenek el olyan csomag- és pénzküldő helyekre, ahonnan a sértett a pénzét, értékeit elküldheti az elkövető által megadott külföldi címre.

Fontosnak tartják a rendőrök ezért, hogy az ilyen típusú csalások menetét minél több ember ismerje meg, úgy kisebb eséllyel válnak áldozattá.