Mit tehetsz, hogy ha a környezetedben van, aki ilyesmivel áll elő? Olyan ember, akit szeretsz és tudod, hogy nem mániás összeesküvés-hívő?

Van egy rossz hírem. Saját tapasztalat, nem fogok nagyképűen általánosítani, de több olyan közeli ismerősöm van, akik amúgy értelmes, tájékozott, iskolázott emberek. Viszont nekik ez a meggyőződésük, a vírustagadókhoz tartoznak. Nem sikerül meggyőzni őket. Tiszteljük egymást, van más terület, ahol fontolóra vették a véleményem, de ebben az egyben nem.

Két út van: vagy megszakítod velük a kapcsolatot, ha ez téged annyira zavar, vagy egész egyszerűen azt csinálod, amit én többekkel is. „Figyelj! Azt javaslom, hogy barátságunk elkövetkezendő idejében ezt a témát hagyjuk. Nem érdekel, mi a véleményed erről, frankón mondom, nem érdekel. Ne fárassz vele! Cserébe én se foglak fárasztani a véleményemmel.”

Ez addig jól működik, amíg a meggyőződés az, hogy a nibirui annunakik építtették a piramisokat, és mi tulajdonképpen majom-idegen hibridek vagyunk. De ha a koronavírusról vagy az oltásellenességről van szó, akkor az a baj, hogy ha valaki nem tart távolságot, nem hordja a maszkot, esetleg nem oltatja be magát, azzal mások életét sodorja veszélybe. Itt már olyan konteóról van szó, aminek azok is áldozatául eshetnek, akik nem is tudnak erről az egészről.

Nincs általános recept, minden egyedi esetet külön kell elemezni. De jó, hogy ezt felhoztad, én ugyanis a maszkokkal kapcsolatban mindig a közúti közlekedést hozom fel példakén.

A hivatalos sebességhatárok is „korlátozzák” a jogaidat, ha úgy vesszük, de ha 240-nel mész az Andrássy úton, nagy valószínűséggel meg fogsz ölni valakit. Nagyobb valószínűséggel, mint ha 50-nel mész. Sokan persze ezt sem értik.

Visszatérve az alapkérdésre, nincs jó válaszom arra, hogy mi a teendő. Első körben talán érdemes elmondani, hogy te miért használod a maszkot, majd megmutatni egy-két kimutatást, felmérést, statisztikát. De ebben egyszámjegyű hatékonyságot látok. Mert azt fogja mondani, hogy hazudnak a statisztikák és lefizetett szakértők nyilatkoznak. Ha pedig kötöd az ebet a karóhoz, megkapod, hogy vagy téged is megvettek, vagy sötét vagy, mint az éjszaka.

Tegyük fel, hogy sem monomániás, sem mindenevő konteós nem vagyok, egyszerűen csak egy tájékozatlan ember, aki hall egy érdekes dolgot – honnan kéne gyanakodnom, hogy amivel szembesülök, az éppen konteó?

A forrás az elsődleges. Ellenőrzöm, amennyire tudom. Ki mondta? Mikor mondta? Miért mondta vagy mondhatta? Az, hogy egy forrás hiteles-e vagy sem, nem fekete-fehér dolog. Ez egy analóg skála, nagyon finom átmenetekkel. A Forbest hiteles forrásként fogadom el, noha hazudnék, ha azt mondanám, hogy életemben tíz cikknél többet olvastam belőle. De ettől függetlenül úgy csapódik le bennem, hogy hiteles, ahogy egy BBC vagy egy CNN is. Egy RT (korábban Russia Today – a szerk.) már nem annyira. A magyar híroldalakat és kiadványokat hadd ne soroljam!

De mondjuk, ha a BBC bemondja, hogy Ugandában az eddigi diktátort megpuccsolták és a liberális kereskedelmi miniszter vette át a helyét, akkor én ezt úgy elhiszem.

Ez egy tényállítás, amit viszonylag könnyű ellenőrizni.

(Hümmögés.)

Vagy nem, mert nem tudsz elutazni Ugandába megnézni a minisztert?

Most miért, le tudok én ülni beszélgetni az újjal meg a régivel is? Az lenne az egyedüli frankó forrásellenőrzés.

Na jó, de ennyi erővel nem tudjuk megnézni, hogy ott vannak-e a zászlók a Holdon, vagy van, aki nem tudja megnézni, hogy van-e Balaton, mert nem tud leutazni odáig.

Hát látod. (Nevet.)

Azt hiszem, most kezdem megérteni a konteós gondolkodást. Velem is előfordult már, hogy helyre kellett igazítanom egy cikkem, tévedés volt benne, félreértettem valamit. Bármikor az orrom alá lehetne dörgölni, hogy én sem vagyok tévedhetetlen, honnan tudom, hogy mikor van igazam. Az ördögi kör, amit az elején említettél, bármikor, bárkit utolérhet.

Vannak olyan felvetései a konteósoknak, amikre nem tudsz válaszolni. Felszólítanak, hogy bizonyítsd be, hogy te nem vagy egy világszintű összeesküvés része! Hogyan tudnám ezt bebizonyítani? Oké, köszi – és sokat sejtető, cinikus mosollyal lelép.https://forbes.hu/legyel-jobb/nem-ismertem-olyan-konteost-az-elmult-tiz-evben-aki-rajott-volna-hogy-amit-gondolt-hulyeseg-interju-a-konteo-konyvek-szerzojevel/