Ahogy napról napra több száz új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizálnak, úgy esik az országba vetett befektetői bizalom is. A forint/euró árfolyam 365-ig esett. A mostani gyengülés nem csak Magyarország kritikája, a befektetők szinte minden közép-európai deviza helyett euróba vagy dollárba menekítik át a pénzüket, de az nem segít, hogy a forint már alapból gyengén várta a második hullámot.

© Túry Gergely

Az MNB az alapkamaton nem változtatott. Egy fontos döntést így is meghozott, amit bújtatott kamatemelésként is lehet értékelni: az egyhetes betét kamata eddig megegyezett az alapkamatéval, most azonban 0,15 százalékponttal fölé került.

Hol tart a forintárfolyam egy hét múlva ilyenkor?

A jelen tehát nem valami fényes, de szép víziókban így sincs hiány. A Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének első előadója Matolcsy György volt, aki arról beszélt: erős geopolitikai karaktere lesz ennek az évtizednek, és pénzügyi forradalom jön. A válságot pedig gazdaságilag és társadalmilag is kezelni kell – mondta, amiben a legnagyobb meglepetés az volt, hogy elismerte, válság van.

A vándorgyűlésen felszólalt Varga Mihály is. Ő arról beszélt: ami az előnyünk volt az elmúlt években, az most a hátrányunkká vált, szenved az autóipar, a vendéglátóipar és a szolgáltató szektor is. A pénzügyminiszter szerint bár szép eredmény, hogy az elmúlt években csökkenteni tudtuk az államadósság mértékét, de a mostani válság miatt akár 5–6 évet is visszaléphetünk az adósságcsökkentésben.

Varga Mihály
© Reviczky Zsolt

Mit kellene lépni most?