Hoppá. A német autógyártás szívében temetik a robbanó motoros autót

Az amerikai Kalifornia állam példáját követve 2035-től le kell állítani a hagyományos meghajtású autók forgalomba helyezését az európai autóipar egyik központja – véli a németországi Bajorország tartomány kormányfője.

Markus Söder pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hétvégi online kongresszusán elmondott beszédében kiemelte, hogy ki kell jelölni egy időpontot, amikortól nem lehet forgalomba helyezni fosszilis energiaforrást felhasználó belső égésű motorral szerelt új autót.

A Kaliforniában választott 2035 nagyon jó dátumnak tűnik erre

– mondta a politikus, utalva az amerikai szövetségi állam kormányzója, Gavin Newsom minapi rendeletére. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként ugyanis a szövetségi államban 15 év múlva már csak üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül működő autót szabad forgalomba helyezni.

Markus Söder szerint a következő másfél évtizednek „a fosszilis energia korszakát” lezáró átmeneti időszaknak kellene lennie, amelyben az állam a hagyományos meghajtási technológiát is támogatja.

Az elektromos meghajtású autók vásárlását támogató prémium bevezetése után ki kell dolgozni egy rendszert a leginkább környezetkímélő belső égésű motorral szerelt autók keresletének élénkítésére is.

BE KELL VEZETNI EGY „RECYCLING (ÚJRAHASZNOSÍTÁSI) PRÉMIUMOT VAGY CSEREUTALVÁNYT, HOGY AKI MOST MEGVÁSÁROLJA A LEGMODERNEBB BELSŐ ÉGÉSŰ MOTORRAL SZERELT KOCSIT, AZ NÉHÁNY ÉV MÚLVA HOZZÁJUTHASSON EGY MÉG MODERNEBB AUTÓHOZ” – MONDTA A BAJOR KORMÁNYFŐ.

Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás az emberiség történetének egyik legnagyobb kihívása, és a folyamat megfékezéséért mindent meg kell tenni. Ezt a kötelezettséget a bajor alkotmányban is rögzíteni kell – mondta Markus Söder, hozzátéve, hogy a klímaváltozás Bajorországot is erősen sújtja, és akkor is még a legnagyobb gondok közé tartozik majd, amikor már régen elmúlt a koronavírus-járvány.