A miskolci cigány Váradi Gábor kezében a fidesz kétharmad

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókörzetben kimondottan magas a romák aránya (egyes településeken még az óvatos becslések szerint is 20-30% körüli, a Taktaközben pedig vannak helyek, ahol még ennél is jóval magasabb), és bár voltak arra korábban is próbálkozások, hogy roma politikusok megjelenjenek a színen, mindezidáig soha nem sikerült úgy pozicionálniuk magukat, hogy meghatározó szereplők is lehessenek. Ez azért is érthetetlen, mert a cigányok túlnyomó többsége a múltban oda szavazott, ahonnan többet ígértek nekik és stabil szavazóbázis lennének, ha igényeikre, problémáikra megoldási javaslatok és intézkedések születnének. Bár azt ki kell emelni, hogy a mostani idősebb és az úgynevezett köztes roma generáció (utóbbiak a 25–45 év közöttiek) tagjai jó szóval, szívesen emlékeznek vissza a korábbi képviselő Konczra. Közvetlen és nyitott embernek látták, akit valóban érdekelt a térségben a romák helyzete. Éppen ezért számosan vannak, akik szívesen támogatnák a lányát, de egyértelmű dilemma lehet sokuk számára, hogy az időközi választásra bejelentkezett egy hiteles roma jelölt is, aki függetlenként indul.

Váradi Gábor korábban maga volt a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat – kiemelt figyelemmel kísérte és segítette a roma és hátrányos helyzetű családokat akkor, amikor város fideszes vezetése a Számozott utcákban próbálta felbontani, illetve nem újította meg a lejáró bérlakás-szerződéseket, de részese volt fiatalokat segítő ifjúsági- és sportprogramoknak is, utóbbi témában az Országos Roma Önkormányzat is feladatot kínált a számára. Nyitott, érdeklődő, a konfliktusok helyett inkább a megoldásokra, megegyezésre törekvő embernek tartják a környezetében. Hitelességéhez nem férhet kétség, de nem kis bátorság is kellett ahhoz, hogy önként vállalja fel azt a hálátlan szerepet, hogy rajta és a rá leadott szavazatokon múlik majd, hogy Bíró vagy Koncz nyeri-e el a mandátumot.

Váradi esélyei nyilván nem túl magasak arra, hogy ő nyerje a körzetet, de nagyon fontos szereplő lehet. Ha akár 8-12%-ot is meg tudna szerezni, akkor az nagyon hiányozhat majd az esélyes jelöltektől. Ennyit pedig Váradi sokak szerint képes lehet összeszedni, ami leginkább azért lenne fontos, mert rávilágíthatna arra, hogy mennyire sokat is érhet egy önálló és hiteles roma jelölt majd 2022-ben a két nagy politikai tömörülés bármelyikének. Váradi jó szereplése megfontolás tárgyává tehetné, hogy a mostani vesztes fél roma jelöltet válasszon 2022-ben, amikor a mostani nyertes nyilván újrázni szeretne. Fontos kitérni arra is, hogy Váradinak nemcsak a térségbeli és megyei romák szorítanak, gyakorlatilag a teljes hazai cigány közélet szurkol most neki, és próbálja a lehető legtöbb formában segíteni. Ha jó eredményt ér el, az mindannyiuk sikere lesz, és ez komoly motivációt és elszántságot adhat neki a következő hetekben.https://index.hu/velemeny/2020/09/27/szerencs_cigany_ciganyellenes_voksok_foprobaja_az_ellenzek_2022/