Tíz év múlva minden ötödik magyar külföldön születhet

Noha a környező országokkal összehasonlítva Magyarországról a lakosság arányában kevesen vándoroltak ki az elmúlt évtizedben, számítások szerint 2030-ban már minden ötödik magyar külföldön születhet. Közben akár 100 ezer ukrán vendégmunkás is érkezhet.

Számodra mit jelent magyarnak lenni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

baba_3_foto_pixabay_com_jarmoluk.jpg

Ha megkérdeznénk ma az utcán tíz embert, mi ma Magyarország legnagyobb problémája, alighanem meglehetősen sokféle választ kapnánk a megélhetési nehézségektől a járványon át mondjuk a megosztottságig.

Pedig a nemrégiben alakult, önmagát pártoktól függetlennek nevező Egyensúly Intézet bemutatkozó kötete szerint Magyarország legnagyobb problémáját ma egyértelműen polgárai tehetségének és lehetőségeinek kihasználatlansága jelenti.

Ez egy meglehetősen összetett kérdés, szerepet játszik benne a szélsőséges mobilitáshiány, az emberek tehetségének, munkájának, kreativitásának kihasználatlansága, ami mindenkinek rossz, mivel az ország egészét visszahúzza a nemzetközi versenyben.

„Ha csak az elitnek jó, az végső soron senkinek sem jó. A világ legsikeresebb és legboldogabb országait nem természeti kincseik vagy kedvező földrajzi adottságaik különböztetik meg a középmezőnytől” – olvasható a kötet összefoglalójában (ami itt érhető el).

A polgárokra kell építeni

A szerzők erre szemléletes példákat is hoznak. Például Venezuelának van olaja – Finnországnak nincs. Angolának van gyémántja – Szingapúrnak nincs. Dánia, Izland vagy Svédország nem azért végez rendre a legboldogabb országok rangsorának élén, mert kellemes a klímájuk vagy kivételesen barátságos a tengerpartjuk.

Hanem azért, mert időben felismerték: egy ország elsősorban a polgáraira építhet. Egészségükre, tehetségükre, tudásukra és szorgalmukra – írják a szerzők, hozzátéve, hiába lesznek „okos magyarjaink”, ha nem adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy értelmes munkát végezhessenek.

Magyarországon ma egészen abszurd módon egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség. Szomszédos vagy akár még távolabbi országokból importálunk dolgos kezeket, miközben komplett települések nyögik a munkalehetőségek hiányát.

Nem a kivándorlás a gond

Magyarországon ma nem a kivándorlás jelenti a valódi problémát, hiszen ilyen szempontból nem lógunk ki a hozzánk hasonló országok közül. A gond az, hogy a munka terén nem találkozik a kereslet és a kínálat.

Azzal együtt, hogy regionális összehasonlításban nem nagyok a magyar határátkelésre vonatkozó számok, 2030-ra várhatóan minden ötödik magyar külföldön születik majd, miközben akár százezer vendégmunkás is érkezhet, elsősorban Ukrajnából.

„Ezek olyan trendek, amelyek az egész közép-európai régióban természetesek, csak Magyarországot különböző társadalmi okok miatt késve érték el. Ebbe a kontextusba helyezve érdemes ezeket a számokat vizsgálnunk” – hangsúlyozta a 444.hu-nak adott interjúban Bartha Dániel, az intézet külügyi igazgatója.

„Azért születik minden ötödik magyar gyerek tíz év múlva külföldön, mert folyamatos volt a magyar lakosság kivándorlása az elmúlt tizenöt évben. És ez eredményezett egy olyan helyzetet, ami indokolja, hogy bizonyos szektorok ukránokat fogadjanak munkaerőnek, még ha ennek alacsony is a társadalmi támogatottsága” – magyarázta.

Az Európai Uniónak lépnie kell

Ebben a helyzetben a szakember szerint nem lehet kérdés, hogy az Európai Uniónak muszáj lesz elgondolkodnia azon, hogyan kezelje a határátkelést, milyen következményekkel jár az, ha elszívja az embereket a közép-európai tagállamokból.

Boros Tamás intézetigazgató ugyanebben az interjúban hangsúlyozta, hogy a régiós és visegrádi országokban jóval magasabb a kivándorlók aránya a lakosságon belül.

„Nyilván mindenkinek van személyes sztorija, hogy melyik családtagja vagy ismerőse hagyta el az országot, de valójában kevés országot találunk a környéken, ahonnan ennyire kevesen vándoroltak ki. És több ukrán is érkezik más országokba, Lengyelországban például már több mint egymillióan dolgoznak közülük” – hangsúlyozta Boros Tamás.

Ami az ukrán állampolgárokat illeti, szerinte tíz év múlva azért lesz több ukrán Magyarországon, mint magyar Ukrajnában, mert ennyire rossz a határon túli magyarok demográfiai helyzete a szomszédos országokban.