Koronavírusos fertőzést kapott fiatalok is kerültek lélegeztetőgépre, de az ilyen atipikus esetek, noha jelen vannak, nem jellemzőek – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az RTL Klub kérdésére. A televízió azt is megkérdezte, hogy hány embert tudnak átvezényelni a covidos betegek ellátására, hány kórház reagált az erre vonatkozó felhívásra, de a tiszti főorvos erre nem válaszolt egyértelműen.

Müller Cecília a hvg.hu kérdéseire is adott válaszokat. Az első a háziorvosok koronagyanús esetek jelentési kötelezettségére vonatkozott, hogy miért hozták ezt a szabályt. Müller Cecília szerint régóta kell jelenteni a fertőző betegségeket, ami két rendszerben történik: az egyikben a laboratóriumok jelentenek, a másikban az orvosok, és a kettő összeér. Nagy a jelentősége szerinte ennek a rendszernek, mert ebből látni a gócok kialakulását, és hogy hány pozitív eset van. Ez a járványügyi megfigyelőrendszer informatikai része – mondta.

A másik kérdésünk az volt, hogy az orvos által gyanúsnak minősített, nem igazolt fertőzöttek kontaktjaira milyen szabályok vonatkoznak. Erre a tiszti főorvos azt mondta, hogy laborvizsgálattal meg kell erősíteni a gyanús esetet, és ha igazolttá válik a fertőzés, akkor megtörténik a kontaktkutatás, és elrendelik a 10 napos járványügyi megfigyelést.

A Békés Megyei Hírlap arra kérdezett rá, hogy az elhasznált, veszélyes hulladéknak minősülő maszkokkal mit kezdjenek az iskolákban. Erre az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy a kórházakban használtakhoz képest a mindennapokban iskolákban, közlekedési eszközökön használt maszkok nem számítanak veszélyes hulladéknak. Szerinte elég őket egy dupla falú szemetesszákba tenni, és így elszállíttatni.

A Népszava kérdésére, ami az orvosok telefonos rendelésére és az influenza-vakcinára vonatkozott, azt mondta, hogy a páciens állapotától függ, hogy személyesen vagy telefonon vizsgálják meg őket, az influenza elleni oltás pedig októberre lesz elérhető.

A Nógrád Megyei Hírlap kérdése a szennyvízvizsgálatok pontosságára vonatkozott. Erre a tiszti főorvos azt mondta, hogy előrejelzésre lehet használni ezeket a vizsgálatokat, amikor a vírus örökítőanyagának jelenlétét figyelik. A fertőzöttek számának megemelkedését 1 héttel, 10 nappal előre lehet jelezni.

A kérdések előtt Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt az aktuális fertőzési adatokról, és megemlítette, hogy a koronavírusban elhunyt nyolc ember alapbetegségei jól jellemzi a magyar betegségeloszlást: szív-érrendszeri, daganatos és anyagcsere-betegségben, elsősorban cukorbetegségben szenvedtek – mondta.

Kitért az elvégzett tesztvizsgálatokra is, aminek szerinte csak elenyésző kisebbsége volt térítéses, majdnem az összes teszt költségét az állam térítette.

Szokás szerint felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására: aki légúti tüneteket észlel magán, láza van, az ne menjen közösségbe – mondta –, a legfontosabbnak pedig a maszkhasználatot nevezte, de nemcsak a kötelezően előírt helyeken, hanem bárhol másutt is: sorban álláskor, liftben, taxiban, rokonlátogatáskor, esküvőn a menyasszony köszöntésekor. A maszk cseréjét javasolta akkor, ha beleköhögtünk vagy tüsszentettünk.

A tiszti főorvos jelezte, hogy mostanra már közösségi terjedésben van a kórokozó, nem gócokban terjed, vagyis bárhol bárkitől el lehet kapni, illetve hogy szabályozták a betegutakat, és ne lepődjenek meg azok, akik nem a megszokott kórházukba kerülnek.