Alig van Magyarországon menekült és ők se terjeszthetik a koronavírust

Ezt az optimális, kedvező járványügyi helyzetet az ellenőrizetlen migráció rendkívüli mértékben veszélyezteti – ezt még augusztus elején mondta a röszkei határkerítésnél Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az ORFK adatai szerint múlt héten 555-en próbáltak meg engedély nélkül bejutni Magyarországra, őket viszont egytől egyik visszatoloncolták Szerbia felé. A veszélyhelyzet kihirdetése óta senki sem folyamodhat menekült státusért – ami annyit jelent, hogy egyetlen bevándorló sem érkezhet legálisan hazánkba. Ha pedig egy határsértő felbérel egy embercsempészt, meg sem áll vele Ausztriáig.

Így a valóságban a migránsok elenyésző járványügyi kockázatot jelentenek.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint jelenleg maximum 100-an lehetnek a befogadótáborokban és a szigorú szabályok miatt sehol sem alakult ki gócpont.

Nincsen tudomásunk arról, hogy a vírus bárhol is felütötte volna a fejét, vagy bármelyik menedékkérő is megfertőződött volna, vagy vírushordozóvá vált volna.

– magyarázta Dr. Szekeres Zsolt, a civil szervezet jogásza.

Arról nem is beszélve, hogy a menedékkérők többsége éveket töltött a röszkei hotspotban még mielőtt a vámosszabadi, vagy a balassagyarmati befogadóközpontba került. Ez azt jelenti, hogy még jóval a világjárvány kirobbanása előtt elvágták őket a külvilágtól. Így ők jelentik a legkisebb veszélyt a magyarokra. – tudta meg az euronews.com, amikor kilátogatott Röszkére.