Pedig a Kriza Ákos irányította akkori miskolci városvezetés nagyon jó benyomást tett a német autógyár felső vezetésére…

 Milyen esélyei lehetnek Miskolcnak, amikor látótávolságon belül van egy olyan komoly és sikeres nagyváros, mint Debrecen, amelynek egyetemén jóval többen tanulnak, mint a Miskolci Egyetemen, vagy hogy a cívisváros repülőtérrel is rendelkezik?

– Utóbbi szempont fontos volt a németeknek a BMW-gyár helyszínének kijelölésekor, pedig a Kriza Ákos irányította akkori miskolci városvezetés nagyon jó benyomást tett a német autógyár felső vezetésére, profi módon, minden létező eszközzel bizonyítani próbálta, hogy Borsodban a helye a BMW termelésének. Olyan objektív feltételt azonban nem tudott áthidalni, hogy itt nincs repülőtér. Miskolchoz azonban közel van Kassa – hamarosan direkt autópálya-összeköttetés létesül –, így a két város ipari kultúrájából fakadó előnyöket lehetne kihasználni. Másfelől Debrecen és Miskolc a relatív közelséget ki is tudná használni, hiszen egy befektető, főleg egy távol-keleti, nem azt nézi, hogy melyik egyetemen hány diák tanul, hanem hogy a régió az oktatás területén – és más tényezők szempontjából is – mit nyújt számára.

– Apropó, ha már repülés! Mi van a Lufthansa-beruházással a megyeszékhelyen? Nagy a csend körülötte…

– A német nagyvállalat és a kormány elköteleződése töretlen, ugyanakkor a világgazdasági folyamatok miatt egy év csúszásban van a projekt.

nyilatkozta a Szijjártó az Északmagyarnak. A lap elfelejtette megkérdezni a politikust az adriai nyaralásról.