Petícióban kérték az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai szerdán Budapesten, hogy a pártvezetés vonja vissza a döntést, és küldötteik résztvehessenek a hétvégi tisztújító kongresszuson. Az MSZP Villányi úti székháza előtt nagyjából ötvenen demonstráltak a feloszlatás miatt. Többen Anonymus-maszkot viseltek, táblákat tartottak, amelyeken a következő mondatok voltak olvashatók:

  • Tóth Bertalan otthon takaríts, ne a pártban!
  • Ne trükközzetek! Ne csaljatok!
  • MSZP = Molnár = Tóth Kft.
  • Demokratikus elnökválasztást!
  • Politikai leszámolás

Az MSZP korábbi Pest megyei elnöke saját elmondása szerint az 1990-es taxisblokád egyik szervezője volt, és most kizárták a pártból, mert jobboldali médiumoknak nyilatkozott. Trenka István most azt mondta: törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a feloszlatásról szóló döntést.

A petíciót ismertetve hozzátette: sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt – tudósított a távirati iroda. Trenka szerint kollektív büntetés, hogy a több mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntették, holott csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést.

KAPCSOLÓDÓ
Feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezetét

Feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezetét

A területi szövetség elnökét hivatalosan még nem értesítették.

Molnár Zsolt pártigazgató korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. Jelezte: senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez. Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség.

Az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje vett volna részt.

A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire. Az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei.