A három hétre tervezett karantén valamennyi szabálya még nincs tisztázva, de az már látszik, hogy:

  • Az izraeliek nem hagyhatják el otthonaik 500 méteres körzetét. Kivéve, ha dolgozni mennek, vért adni, közvetlen rokonuk temetésére, tüntetni, orvoshoz, jogi ügyet intézni, és elvált szülők is átadhatják egymásnak közös gyermeküket.
  • Bezárnak az oktatási intézmények, csak a speciális nevelésű gyerekekkel foglalkozók üzemelhetnek tovább. Az iskoláknak át kell állniuk a távoktatásra.
  • Bezárnak az üzletek és vendéglátóhelyek. Csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak maradhatnak nyitva, és az éttemek házhozszállításra továbbra is dolgozhatnak.
  • Fedett helyiségben nem tartózkodhat egyszerre tíz embernél több.
  • Szabad téren nem szabad húsz fősnél nagyobb csoportnak összegyűlnie.
  • A vallási szertartásokat bonyolult rendszer szabályozza majd, de itt is az a fő cél, hogy minél kevesebb ember kerüljön egymással kapcsolatba.
Ultraortodox zsidók egy műanyaggal elszeparált helyiségekre osztott izraeli zsinagógábanFotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Az izraeli karantén nem csak azért rossz hír, mert ők az első duplázók, hanem azért is, mert az ország hónapokon át az egyik legjobb példa volt a koronavírus elleni küzdelemre. Tavasszal náluk kevesen tudták jobban minimalizálni a járvány negatív egészségügyi és gazdasági hatásait, most viszont éppen hogy a sereghajtók közé kerültek.

Hogy miért volt Izrael ilyen sikeres tavasszal, azt, ahogy ez az elemzés is összefoglalja, jó részben az ország speciális helyzetének volt köszönhető. A 9 millió lakosú Izrael viszonylag kicsi, és egyik oldalról tenger, a többiről pedig vagy teljesen lezárt, vagy csak nehezen átjárható határok övezik, és így könnyen elzárható a külvilág behatásaitól. Az ország egészségügyi rendszere a világ legjobbjai közt van, a lakosság pedig hetven év háborús- és terrorfenyegetésnek köszönhetően hozzászokott a komoly veszélyhelyzetekhez, és ahhoz, hogy ilyen esetekben fegyelmezetten kövesse a hatóságok utasításait.

Mindezek eredményeként Izrael tavasszal kiválóan vizsgázott. A légiforgalmat Kínával már januárban leállították, aztán márciusban jött az iskolák bezárása, majd március végétől április közepéig a totális karantén. Mindez természetesen masszív tesztelési programmal párosult, aminek köszönhetően május végén már csak napi 9-10 új igazolt fertőzöttet találtak Izrael-szerte.

Az izraeli védekezésben oroszlánrész jutott annak a kontaktkutató és -követő appnak, amint a Sin Bét, az ország belbiztonsági szolgálata fejlesztett. Az évtizedek óta terrortámadások megakadályozásával, valós és digitális kapcsolati hálók felgöngyölítésével foglalkozó Sin Bét annyira jó munkát végzett, hogy Benjamin Netanjahu kormánya egy időre le is kapcsolta a nyugati világban páratlanul hatékonyan működő, viszont páratlan jogkörökkel is felruházott rendszert. Aztán július elején kénytelenek voltak visszakapcsolni.