Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő faradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János szerint az esetek körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek, és ez is mutatja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert. Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik – mondta, megjegyezve, hogy a gyógyultak tüdőkapacitásának szintje gyakran nem áll vissza az eredetire. Az intenzív osztályra került embereknél poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet – fűzte hozzá. Szlávik János kitért arra is, hogy Izraelben és Magyarországon már folynak kísérletek a vírus nyálból történő kimutatására. Egy sikeres fejlesztés hatása rendkívül pozitív lenne, mivel így gyorsabbá és kényelmesebbé válna a tesztelés folyamata.

KAPCSOLÓDÓ
Nyálból kimutatható koronavírusteszten dolgozik a Semmelweis Egyetem
Magyarországon tombol a járvány, csak Franciaországban terjed gyorsabban

Magyarországon tombol a járvány, csak Franciaországban terjed gyorsabban

Intézkedésekkel lassíthatjuk, de meg nem állíthatjuk a koronavírust. Azt a vakcina fogja a PTE virológiai kutatócsoportjának a vezetője szerint.

Jakab Ferenc, a PTE Szentágothai Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának a vezetője tegnap egy egyetemi konferencián arról beszélt, hogy Magyarország Franciaország után már a második helyre zárkózott fel, a járvány terjedési gyorsaságát nézve. Ezzel nem csupán Spanyolországot előzte meg, de jelen pillanatban már Olaszországot is. Jakab Ferenc szerint a járványt intézkedésekkel lassíthatjuk, de meg nem állíthatjuk, csak a vakcina fogja megállítani.