Keresztény-konzervatív értékrendje ellenére sokszor liberálisabbnak érzi magát, mint a hivatásos liberálisok Győr januárban megválasztott szívsebész polgármestere,
Keresztény-konzervatív értékrendje ellenére sokszor liberálisabbnak érzi magát, mint a hivatásos liberálisok Győr januárban megválasztott szívsebész polgármestere, aki nem könnyű örökséget vett át elődjétől, a szexbotrányába és korrupciós ügyeibe belebukó Borkai Zsolttól. Dézsi Csaba András beszélt az Indexnek szekrényből kieső csontvázakról, Győrrel kapcsolatos terveiről, szívkatéterezésről és Orbán Viktorral kötött régi barátságáról. Interjú.

Úgy érzem, a jachton készült adriai szexvideóba, majd a korrupciós vádakba belebukó elődje, Borkai Zsolt elintézte, hogy Győrről kialakuljon a „bűnös város” képe. A tavaly decemberi iskolai késelés sem tett jót a város hírének. Valóban megkopott Győr renoméja az utóbbi időben?

Az utóbbi fél évben én inkább azzal találkozom, hogy sok budapesti költözne Győrbe. Gyerekkoromban állandóan megkaptam, hogy könnyű nekem, mert orvosok a szüleim, majd azt, hogy könnyű nekem, mert győri vagyok. Mindig ez a könnyű neked, mert… A rengeteg munkát persze már nem mindig látják a siker mögött. Győr egyébként azért gazdag város – máig joggal így tartják számon –, mert az első szabadon választott önkormányzat gyorsan kapcsolt a rendszerváltás után, és létrehozta az első ipari parkot, ahova a máig legmeghatározóbb Audi is betelepült 1993-ban. Ez stabil gazdasági alapot jelent a városnak. Azonban Győrről az embereknek gyakran eszébe jut a Győri Balett, a gyönyörű folyóink, Szent László hermája, Apor Vilmos püspök és a Püspökvár, a bencés gimnázium, akárcsak a győri Könnyező Szűz Mária, és még sorolhatnám…

És Borkai Zsolt szexbotránya is. Mekkora terhet jelentett, jelent az ő örökségét átvenni?

Borkai polgármester úr hírhedtté vált esetét és annak következményeit nyilván nem volt kellemes győriként átélni. Szerintem sokkal inkább emberi, mintsem politikai dolgokról szólt ez a történet, amit nem tartok különösebben meghatározónak a város életében és Győr jövője szempontjából sem. Ezeket az emberi botlásokat már számon kérte a város és az ország közvéleménye, a csapatommal túlléptünk rajta. Nem akarom, nem is tisztem az előző városvezetést értékelni.

BORKAI ZSOLTTAL KÜLÖNBÖZŐ EMBEREK VAGYUNK, EGÉSZEN MÁS STÍLUST KÉPVISELÜNK. NEM ŐT VESZEM KIINDULÁSI ALAPNAK, ÉN A SAJÁT ÉLETPÁLYÁM FOLYTATÁSAKÉNT TEKINTEK A POLGÁRMESTERSÉGRE.

Remélem, nem hangzik nagyképűen, de én önmagam jogán jó ideje ismert embernek számítok Győrben. Kardiológusként a betegellátás mellett közel harminc éve foglalkozom egészségügyi felvilágosítással, rendszeresen írok cikkeket, nyilatkozom, és saját tv-műsorom is volt. Győrben én alapítottam a szívcentrumot, ahol a szívkatéterezés által jelentősen nőttek a megyében a szívinfarktuson átesett, illetve annak megelőzésével az emberek életkilátásai.

A stílusváltás egyfajta erkölcsi megtisztulást is jelent?

Tény, hogy amikor hivatalba álltam, pár ügyet el kellett rendezni. Ha az ember váratlanul belecsöppen egy város költségvetésébe, és áttekinti a papírokat, hétről hétre meglepetések érhetik. Néha hallom én is a szóbeszédet, hogy a Dézsi kirúg embereket, ahogy olyan hivatalnokokról is tudok a városházán, akik egy darabig nem mertek feljönni hozzám, mert féltek, hogy elküldöm őket. Ok nélkül viszont senkinek sem kellett távoznia. A félelmet leginkább az generálhatja, hogy alapvetően ritkán beszélek arról, kitől miért váltunk meg.

Akkor ideje, hogy eloszlassuk a félelmeket. Melyek voltak ezek a nyomós okok?

Például a városi művészeti múzeum igazgatójának menesztése mögött igencsak materiális indokok álltak. Köztudottak voltak a gazdasági hiányosságok, ahogy a menesztésben benne volt a győri múzeumból eltűnt ezüstérmék esete is. Ugyanakkor tapasztaltunk olyan adminisztratív problémákat is, mint például a fellépő zenekarok szerződéseinek teljes hiánya. És még azt hiszem, finoman fogalmaztam.https://index.hu/belfold/2020/09/16/dezsi_csaba_andras_gyor_polgermester/