30 koronavírus-fertőzött diákot és tanárt diagnosztizáltak a Lauder Javne  zsidó középiskolában

Huszonegy tanuló és kilenc tanár koronavírusos a Lauder Javne közösségi iskolában – tudta meg a hvg.hu. Horányi Gábor, az intézmény főigazgatója elmondta: az iskolakezdés előtt osztálykirándulásokon voltak a gyerekek, rajtuk az erre a célra létrehozott közösségi alapból végeztek PCR-szűrést, így találtak négy pozitív esetet. A mostani fertőzések nagyrészt hozzájuk köthetők.

A jelenlegi 30 fertőzött mellett három olyan diák is szerepel az adatbázisukban, akik korábban átestek a betegségen. Ez azt jelenti, hogy az 1000 fős intézmény (melyben óvoda, általános iskola és gimnázium is található) 3,3 százalékánál diagnosztizálták a COVID-19 betegséget.

Bár ez az országos átlaghoz képest magasnak számít, a Lauderben nem volt szükség iskolabezárásra, nagyrészt a járványügyi protokolljuknak és a gyors szűrésnek köszönhetően. Ez utóbbit a Vissza az iskolába alapból finanszírozzák, melynek egy részét az iskola, másik részét önkéntes alapon szülők vállalják. Így nemcsak hatékonyan, hanem gyorsan tudják szűrni a gyerekeket, ami azért különösen fontos, mert így gyorsan vissza tudnak térni az iskolába.

A kirándulás után diagnosztizált négy fertőzött egyike egy 27 fős nyolcadikos osztály tagja volt, őket azonnal önkéntes karanténba küldték. Ez volt a szerencse, mert a rajtuk végzett szűrésen kiderült, hogy az osztályban a mentorok és a gyerekek kétharmada is fertőzött lett.

Ehhez persze az is kellett, hogy azonnal lépjenek, ezért telefonon még a hét végén leegyeztették az osztály digitális oktatását, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos engedélyét a értelemszerűen csak hétfőn tudták megkapni. Formálisan a döntés csak a hivatalos engedélyt követően születhetett volna meg, de a gyerekeket beengedik hétfőn az iskolába, elszabadul a járvány.

Az osztály tagjainak ugyan a jövő héten lejár már a karanténja, de a biztonság kedvéért újra leszűrik őket, és csak utána jöhetnek vissza az iskolába.

Az első fertőzött tanár lauderes gyermekének tesztje is pozitív lett, de ott az összes kontakt teszteredménye negatív lett. A gimnazisták között pedig olyan eseteket találtak, akik már korábban átestek a fertőzésen.

Az érintett diákok nagyrészt tünetmentesek, vagy enyhe tüneteik vannak, a tanárok már rosszabbul vannak, de szerencsére senki nem került kórházba. Van olyan koronavírusos oktató is, aki interneten keresztül tanít, a veszélyeztetett csoportba tartozó tanárok pedig eleve engedélyt kaptak az otthoni munkavégzésre.

Horányi Gábor hozzátette, hogy a minisztériummal jó kapcsolatot ápolnak, és minden segítséget megkapnak, tapasztalataik alapján azonban a budapesti járványügy nincs a helyzet magaslatán.

„A fővárosban egyetlen általunk kiszűrt pozitív eset sem kapta meg a piros cédulát, bár önkéntesen egyikük sem hagyta el a lakását” – mondta. Vidéki diákjaiknál nem tapasztaltak ilyen problémát.

A Lauder Javne iskola egyébként külön járványügyi protokollt készített, és folyamatosan kommunikál a szülőkkel, és a dolgozókkal is. Ezen kívül fontosnak tartják azt is, hogy „nemcsak a járványt, hanem a szorongást is kezeljék”. A protokoll része, hogy a szülők nem léphetnek be az iskolába, a tanárokkal pedig csak indokolt esetben, előzetes egyeztetés után találkozhatnak, továbbá az intézményben kötelező a maszkviselés, ideértve a kiscsoportos órákat is.

Horányi Gábor egyébként azt valószínűsíti, hogy hosszú távon hibrid oktatásra kell majd átállniuk, ami a középtagozaton és a gimnáziumban már tavasszal is hatékonyan működött, az óvodába és az elemiben viszont kétségtelenül nehezebb.

„Szerencsére a diákjaink arra vannak szocializálva, hogy partnerek és közösen vállalnak felelősséget, a jelenlegi helyzet pedig – bármilyen furcsa – közösségépítő hatású is” – tette hozzá a főigazgató.

hvg.hu