Körkép választások előtt. Bíró felesége gyógyíthatatlan beteg, sclerosis multiplex köti hat éve tolószékhez

Bírónak van egy tragédiája és egy (két) ostoba megjegyzése.

A tragédia: a felesége gyógyíthatatlan beteg, sclerosis multiplex köti hat éve tolószékhez. Számítógép előtt ül az asszony, amikor megérkezünk a pár tarcali házába, nem néz hátra, úgy fogadja a köszönést, túl van azon, hogy el tudná fordítani a fejét.

Az ostoba megjegyzés: 2018-ban Bíró egy Facebook-poszt alatti kommentjében Budapestet judapestként emlegette, és a magyarországi turizmusba fektető izraeli tőkére utalva azt írta: „A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet.”

A zsidózásnak is gagyi megjegyzésekre azt követően derült fény, hogy a Jobbik s vele az ellenzék néhány hete bejelentette, hogy a legutóbbi országgyűlési választáson a 49 százalékot szerző Koncz Ferenc mögött második helyen végző, 32 százalékos Bírót indítja az időközin. Amint kipattant a botrány, Bíró bocsánatot kért. Nekünk azt mondja: „Magamon kívül voltam a Fidesz harmadik kétharmadjától. Ebben az állapotomban olvastam egy posztot arról, hogy felbomlóban a Jobbik, amin jól felhúztam magam, és annak ellenére, hogy hívő keresztény vagyok, beleestem a gyűlöletnek mocsarába, és hülyeséget kommenteltem.”

Arra viszont Bírónak ma sincs magyarázata, hogy a minősített Fidesz-sikerből hogyan nő ki jobbikos zsidózás.

Ráadásul Bíró másutt arról is beszélt, hogy „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni”. Amit most úgy korrigál, hogy „természetesen nem úgy általában a cigányoktól féltem a nemzetet, hanem az olyan bűnözőktől, mint a Veszprémben 2009-ben Marian Cosma kézilabdázót halálra késelő Sztojka Iván, meg a borsodi Olaszliszkán Szögi Lajost meglincselő gazemberek”.

Kérdés, a választók méltányolják-e a bűnbánatot, elhiszik-e, hogy két év leforgása alatt zsidózástól, cigányozástól, rasszizmustól el lehet jutni a „mérsékelt konzervativizmusig”; ez persze nem csupán Bíró, hanem a megnéppártosodott Jobbik kapcsán is dilemma.A toleranciaküszöböt jelentősen emeli, hogy a jobbikos ellenzékiek meg a nem jobbikos ellenzékiek is tudják, hogy egymás elfogadása nélkül nincs esély a Fidesz ellen.

Bírón nem múlik az összeborulás, ő ott tart, hogy:

A kampányban örömmel, szeretettel fogadom még a helyi DK-s aktivisták segítségét is. A hatalmas ideológiai szakadékot úgy hidaljuk át, hogy nem hozzuk elő a vitás kérdéseket, se a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, se az én rossz mondataimat, hanem összefogunk a közös célért. Működik a dolog.

Bíró Tiszaújvárosban nőtt fel (amúgy ez a választókerület központja); munkás is, földműves is, a szülei a gyári műszakok után Wartburgba ültek, Lacikát betessékelték a hátsó ülésre, s irány a városszéli telek. Harmincöt hektár, úgy hetven futballpályányi placc, több mint konyhakert. Dinnyéztek és állatot tartottak. „A takarmányt magunk termeltük, aztán belecsomagoltuk az állatok bőrébe.” Értsd: feletették a kukoricát.

Bíró szakközépben érettségizett, gépész, utóbb mindenféle mezőgazdászi végzettséget szerzett, majd pályázatíróit is, azóta ebből él, plusz mellékesbe’ gépekkel kereskedik, s a szülői hagyományt folytatva maga is dinnyézett.

Sokáig a Fideszre szavazott, mígnem 2008-ban rátalált a frissen alakult Jobbikra; a gárdista biznisznyilasból vallásos zsidóvá átváltozó Szegedi Csanád volt a mentora, beszervezője. „Azzal fogott meg, hogy határozott különbséget tett tisztességes és tisztességtelen emberek között.”https://24.hu/belfold/2020/09/14/baz6-idokozi-koncz-zsofia-biro-laszlo-riport/