Skip to content

 Visszaköltözött a régi helyére a Miskolci zsidó hitközség – megújult a régi udvari infrastruktúra

 Visszaköltözött a régi helyére a Miskolci zsidó hitközség – megújult a régi udvari infrastruktúra

 Visszaköltözött a régi helyére a Miskolci zsidó hitközség – megújult a régi udvari infrastruktúra

Panoráma kép – még nem volt idő mindent a helyére tenni
Egy fontos dolgoról megfeledkezett a tervező. A régi imateremnek jó 10 esztendővel ezelőtt építettek egy szélfogó bejárót. Magyarul előszobát, hogy zimankóban ne rögtön az imaterembe lépjenek be. Ez valahogyan most elfelejtödött. Gondolom a beruházó, a műszaki ellenőr gyorsan pótolja a hiányosságot.

Szeptember harmadikán csütörtökön ismét birtokba vehették a miskolci zsinagóga imatermét. Mint ismeretes tavaly ilyenkor a hitközséget átköltöztették egy Széchenyi úti emeleti helységbe. E miatt az idősebbek nem látogatták az Istentiszteleteket. Hála az állami támogatásnak pályázati keretből a hitközség teljes udvari infrastruktúrája megújult. Pontosan több mint másfélszáz év után.

szantograf.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2020.09.12. 14:21

    Tmár szépen kinézni? Furcsaulajdonképpen meddig épül a zsinagóga? Ez már igy áll pár éve, csak nyeli a pénzt, de látnivalót nem látok rajta,ugyanugy van. Mennyi pénzt költöttünk már rá? Sohasem fog

    6
    4
    • Névtelen
      2020.09.12. 18:03

      Pont olyan, mint a holokárpótlás. Soha nem érhet véget.

      6
      5
  2. Névtelen
    2020.09.12. 18:00

    Kedves Érdeklödő, a zsinagógának ehhez most úgy mond semmi köze. A zsinagóga , a templomépület lassan több mint 160 esztendős, s amikor a Hősők téren megépül a mélygarázs alá folyt a víz. Meg a szemközti katolikus templom alá is, ezért ott a torony már megbillent. Na ez került néhány milliárdba majd után 10 évvel amikor már a zsinagóga is életveszélyesen süllyedt négyszáz millióból alábetonozták. Közben persze a padokat kivették, borzalmas állapotban egymásra dobálva vannak máig is. A zsinagóga használhatatlan oda cirka három milliárd kellene, hogy megmentsék. Hogy megértse Magyarországon az ilyen kiemelt műemléki védettségű egyházi épületeket a mostani kormány itthon és határon túl is – a magyarajkú régiókban – jelentős össszeggel támogatja. Például a szabadkai zsinagóga is így szépült meg. Azt is tudni kell, hogy a vidéki zsidóság olyan kicsi, hogy önerőből már sohase tudná rendbehozni. Az igazság, hogy a miskolci zsinagóga a jövőben – látva a helyi zsidó közösség átlagéletkorát – már inkább turisztikai látványosság lesz, s helyet adhat olyan koncerteknek, amelyek nem sértik a hely szakrális jellegét. Korábban is voltak itt sikeres orgonakoncertek. A hamarosan átadott miskolci zsidó múzeummal együtt komoly vonzerőt jelenthet majd Miskolc turisztikai projektjében. Egyébként ne tessék valami nagy összegekre gondolni, a Bethlen Gábor Alapítvány jóvoltából sikerült a zsinagóga valamennyi kapuját 20 azaz húsz millió forintból felújítani restaurálni.

    6
    3
  3. Névtelen
    2020.09.12. 19:53

    Mennyi goj pénzbe került?

    6
    5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük