A valaha regisztrált legnagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék a második negyedévben mind az euróövezetben, mind az EU-ban. A második negyedévben az euróövezetben 11,8 százalékkal esett a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának második becslése szerint. (Az Eurostat 1995 óta tartja nyilván a GDP-értékek változását.) A második negyedévi GDP az euróövezetben 14,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.  Az Európai Unió 27 tagállamának a bruttó hazai terméke a második negyedévben 11,4 százalékkal mérséklődött. Éves bázison az Eurostat második becslése a GDP 13,9 százalékos csökkenését mutatta ki az EU-ban.  Az első negyedévben, negyedéves bázison, az euróövezeti GDP 3,7 százalékkal, az uniós pedig 3,3 százalékkal zsugorodott. Az euróövezetben 3,2 százalékkal, az EU-ban 2,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Negyedéves bázison Spanyolországban esett a GDP a legnagyobb mértékben a második negyedévben, méghozzá 18,5 százalékkal, Horvátországban 14,9, Magyarországon 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A görög GDP 14,0, a portugál 13,9, a francia 13,8 százalékkal mérséklődött negyedéves bázison a második negyedévben. A legkisebb mértékű negyedéves GDP-csökkenést Finnországban regisztrálták a második negyedévben, 4,5 százalékosat. A litván GDP 5,5, az észtországi 5,6, az írországi 6,1, a lettországi 6,5, a dániai pedig 6,9 százalékkal csökkent.

A GDP összetevői közül a lakossági fogyasztás a második negyedévben 12,4 százalékkal zsugorodott az euróövezetben és 12,0 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben az euróövezeti fogyasztás 4,5 százalékkal, az EU-ban 4,2 százalékkal csökkent, írja az MTI.
A beruházási tőkeképződés a második negyedévben 17,0 százalékkal zuhant az euróövezetben és 15,4 százalékkal az EU-ban, az első negyedévi 5,2 és 4,6 százalékos mérséklődés után.
Az export 18,8 százalékkal esett vissza az euróövezetben és az EU-ban egyaránt, miután az első negyedévben 3,9 és 3,2 százalékkal csökkent. Az import az euróövezetben 18,0, az EU-ban 17,8 százalékkal zsugorodott a második negyedévben.

A lakossági fogyasztás számottevő negatív hatást gyakorolt a bruttó hazai termék alakulására mind az euróövezetben, mind az EU-ban. Az euróövezetben 6,6 százalékponttal, az EU-ban 6,3 százalékponttal járult hozzá a GDP-csökkenéshez. A beruházások 3,8 és 3,4 százalékpontot faragtak le a GDP-ből a két régióban. A külkereskedelmi mérleg is mindkét régióban negatívan befolyásolta a GDP alakulását.