Skip to content

A magyarországi naperőművek rövid időre megelőzték Paksot

A Paksi Atomerőmű teljesítmény-kihasználtsága augusztusban rég látott alacsony szintre csökkent, amit három műszaki hiba mellett tervezett teljesítménycsökkenések okoztak. Ezért, bár a kihasználtsága más erőművekhez képest így is magas volt, a hónap közepén

a magyarországi naperőművek termelése meghaladta a Paksi Atomerőműét

– írta a Portfolio.hu, amely szerint a jelenség csak egy rövid időszakban volt tapasztalható.

A magyar villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (Mavir) nettó mérései szerint az atomerőmű az egész hónapban mintegy 66 százalékos átlagos kihasználtsággal üzemelt. Ez ugyan más erőművekhez mérten magasnak számít, ám az éves szinten rendszeresen 90 százalék körüli kihasználtsággal működő Paksi Atomerőmű saját mércéje szerint több éves mélypontot jelöl – írták.

Portfolio szerint augusztus 13-án következett be a 4. blokk irányítástechnikai berendezésének meghibásodása, ami után az automatikus védelmi működés eredményeképpen a reaktorblokk leállt. Ez idő alatt a Paksi Atomerőmű nagyjából 2000 megawattos névleges teljesítményének mindössze körülbelül harmadán, kevesebb mint 700 MW-on termelt.

Ennek következtében, de még szintén augusztus 13-án, délelőtt fél 11-től délután fél 4-ig a magyarországi naperőművek termelése meghaladta az atomerőművét, amire korábban még nem volt példa.

A Mavir nettó adatai alapján a dél körüli órákban a hazai naperőművek termelése 800 MW felett alakult. Ez ugyanakkor nem számít kiemelkedőnek, hiszen idén már számos alkalommal 1000 MW körül termeltek a magyarországi fotovoltaikus erőművek – írta a lap.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük