A Facebook meg fogja akadályozni az ausztrál felhasználókat abban, hogy a helyi és nemzetközi híroldalak cikkeit osszák meg Facebookon és Instagramon, ha a tervezett új ausztrál médiatörvény tényleg hatályba lép – zsarolta meg figyelmeztette az ország internetezőit a techóriás, írja a Guardian.

Az új ausztrál szabályozást az összes jelentős médiavállalat támogatta, a rendelkezés célja, hogy a sajtótermékek ismét több hirdetési bevételből részesülhessenek. Az online sajtótermékek legfontosabb bevételi forrását jelentő hirdetési piacot ugyanis az elmúlt években szinte teljesen leuralta a Facebook és a Google, nagyon nehéz helyzetbe hozva számos kiadót. Az új tervek értelmében a digitális platformok fenntartóinak, azaz a Google-nak és a Facebook-nak fizetnie kéne a híroldalaknak.

A tervezet viszont egyáltalán nem tetszik a Facebooknak: a vállalat ausztrál piacért felelős igazgatója, Will Easton kedden arról írt, hogy ha a javaslatból törvény lesz, akkor onnantól kezdve meg fogják akadályozni, hogy Ausztráliában bárki híreket osszon meg Facebookon és a szintén a Facebook tulajdonában lévő Instagramon. A korlátozás elvben nem érintené azokat a felhasználókat, akik Ausztrálián kívül használják a felületet.

Easton szerint utolsó eszközként akarnak csak ehhez a megoldáshoz nyúlni, de úgy látják, hogy csak így léphetnek fel egy olyan intézkedés ellen, ami hosszabb távon ártalmas lenne az ausztrál médiaszektornak is.

Az ausztrál pénzügyminiszter, Josh Frydenberg szerint a kormány nem fog leállni a törvényalkotással, és nem reagálnak kényszerítési kísérletekre és keménykedő fenyegetésekre. Az ország fogyasztóvédelmi bizottságának vezetője, Rod Sims szerint pedig a Facebook fenyegetőzése rosszul időzített és félreértésen alapul: a törvénynek ugyanis az a célja, hogy az összes ausztrál sajtótermék helyet kaphasson az asztalnál, és tisztességes tárgyalásokat folytathassanak a techcégekkel. Sims szerint a Facebook már most is fizet egyes oldalaknak a hírekért, a törvény egyszerűen csak tisztességesebbé és transzparenssé tenné ezt.

A törvénytervezettel szemben korábban már a Google is heves kritikát fogalmazott meg, de ennyire direkt fenyegetésig nem mentek el. Érdekes, hogy a korlátozásról szóló fenyegetésről a Facebook előre figyelmeztette az amerikai sajtót, de az ausztrál felületeknek nem szóltak. A Guardian forrásai szerint ez azért lehet, mert a Facebook főleg attól tart, hogy az ausztrál szabályozásból nemzetközi precedens lehet.

A Facebook szerint amúgy az ausztrál versenyhivatal egyszerűen félreérti az internet dinamikáját, és ezzel a javaslattal ártani fog a médiavállalatoknak is. Az ausztrál részleg igazgatója, Will Easton szerint az amúgy nem igaz, hogy a Facebook pénzt keresne a híroldalaknak köszönhetően, szerinte épp a fordítottja az igaz, hiszen rengeteg kattintást hoznak össze „ingyen” az oldalaknak.