– Nagyon sokat változott a munkaerőpiac az utóbbi fél évben. Lecsökkent a keresések száma, kisebb a létszámigény – mondta el tapasztalatait Kiss Krisztina, egy miskolci személyzeti tanácsadó cég tulajdonosa. – A járványügyi készültség fenntartása miatt nagy a bizonytalanság, ezért a kivárás jellemzi a munkaerőpiacot is. Akadnak gazdasági társaságok, amelyek még nem oldották fel a Covid-járvány idején meghozott kényszer­intézkedéseiket. Még mindig vannak olyan társaságok, amelyek rövidített munkaidőben dolgoznak, heti négy napot. Nem indítanak munkaerő-keresést, amikor saját dolgozóiknak sem tudnak elegendő munkát adni.

A tömeges munkaerő-kereslet, a 100 fő feletti toborzás jelenleg a partneri körébe tartozó multinacionális cégekre sem jellemző. A nagy társaságok is csak viszonylag kis létszámban igényelnek betanított munkásokat, operátorokat, viszont keresik azokat a speciális szakképzettségű munkatársakat, akikből egyébként is hiány van a munkaerőpiacon.

– A CNC-programozók, minőségbiztosítási mérnökök, hegesztők, technikusok, fém­ipari szakemberek, forgácsolók, esztergályosok olyan szakemberek, akikből az igényekhez képest kevés van a megyében – fogalmazott Kiss Krisztina. – Nyugat-Magyarország vagy a külföldi munka sokukat elszívta Borsodból, noha a bérezés tekintetében ma már nincs jelentős különbség az országrészek között. Azt azért hozzáteszi, hogy a nyugati határ felé több a multinacionális vállalat, szélesebb kínálatból tudnak választani a hiányszakmákban dolgozók, azonban most ott sincs nagyobb volumenű munkásfelvétel.

boon.hu