Miskolc. Az üres kasszát stratégiai ingatlanok (B terv) eladásával próbálták feltölteni, sikertelenül. Most a lakásbérleti díjakat srófolják fel
Többmilliárdos hiányt jelentett be Miskolc városa májusban. Az üres kasszát stratégiai ingatlanok (B terv) eladásával próbálták feltölteni, sikertelenül. Most a lakásbérleti díjakat srófolják fel.

A közgyűlés pénteki ülésére benyújtott előterjesztések azt vetítik előre, hogy a közgyűlési többségben lévő Velünk a Város frakció olyan ingatlangazdálkodási tervet támogat a 2020. évre vonatkozóan, amelyben az önkormányzati tulajdonú bérbe adható lakások díját lényegesen megemelik a megyeszékhelyen: „a bérletidíj-emelés többlépcsős bevezetését indítványozza”. Hozzáteszik, hogy a „kidolgozott bérletidíj-emelési rendszer a piaci viszonyok tükrében arányos, differenciált, az egész lakásállományt érintően teljes körű és a fizetési terhek egyösszegű, azonnali emelésének elkerülése érdekében fokozatos”. A tervezett döntés hátterében pedig az ingatlangazdálkodási tervre vonatkozó előterjesztésben az áll, hogy „az önkormányzati bérlakások jelenlegi díja jóval a szabadpiaci bérleti díjak 50 százaléka alatt marad”, amely „arra ösztönzi az egyébként fizetőképes lakosságot, hogy az olcsóbb lehetőségeket keresve, önkormányzati tulajdonú bérlakásban oldja meg a lakhatását”.

Milliárdokra van szükség

Miskolcon önkormányzati tulajdonban 4871 lakás van, amelyből 964 áll üresen, vagyis a lakásállomány közel 20 százaléka. A 964 lakás közül 592 az állapota miatt nem alkalmas bérbeadásra, amelyek közül 271 komfort nélküli lakás, vagyis ezekben jó esetben nincs se víz, se gáz, se villany, se fürdőszoba. Az ingatlangazdálkodási terv ugyanakkor megfogalmazza, hogy „a bérleménygazdálkodásból származó üzleti eredmény legalább 60 százalékát az ingatlanvagyon elemeinek felújítására, új ingatlanok építésére” kívánja fordítani. Az Észak-Magyarország érdeklődött egy megyei építészszakembernél, aki a kivitelezésre vonatkozó költségvetések készítésében is jártas, hogy egy komfort nélküli lakás felújítása esetén mennyivel kell számolni. Megtudtuk, hogy állapottól függően, de átlagosan minimum nettó 200 ezer forint a négyzetméterár. Miskolc esetében a 271 komfort nélküli lakás felújítása, 40 négyzetméteres lakásokkal számolva, több mint 2 milliárd forintba kerülne. A 271 lakás pedig a teljes ingatlanállomány mindössze 5 százaléka.

Drasztikus lépések

Az ingatlangazdálkodási terv mellékleteiben szereplő, tervezett díjtételeket nézve a leginkább piacképes lakások a kisebb, maximum 40 négyzetméteres lakások. Ezt igazolja az is, hogy az előterjesztés szerint ezeknek a négyzetméterára a legmagasabb.

A közgyűlés pénteki ülése által megtárgyalandó anyagban található mellékletek rögzítik a 2020-ra, 2021-re és 2023-ra vonatkozó díjtételeket is: kiindulva a 2020-as díjakból 2021-re vonatkozóan 20–50 százalékos emelkedés várható az egyes kategóriákban. 2021-ről 2022-re 10–18 százalékos emelkedéssel lehet számolni, 2022-ről 2023-ra pedig további 10–14 százalékos emelkedést tervez a városvezetés. Összességében tehát előfordulhat, hogy egy ingatlan esetében az előttünk álló három év alatt minimum 44, de maximum 98 százalékos díjemelkedés is várható.

Az Északnak nyilatkozó önkormányzati bérlakást bérlő elmondta, tájékoztatást a tervezett emelésről még nem kapott, az egyik internetes oldalon olvasott a hírről. Ők eddig egy 50 négyzetméteres lakásért 34 ezer forintot fizettek. Az esetleges emelést, mivel mind a ketten keresnek, éppen ki tudják majd fizetni, de semmiképpen sem látják úgy, hogy a megemelt díjak a fiatalok Miskolcon maradását szolgálják. Ugyanis, ha az önkormányzat által kínált lakások körülbelül ugyanannyiba kerülnek, mint a piacon található albérletek, akkor jóval kényelmesebb magánszeméllyel szerződni, hiszen kevesebb adminisztrációval jár, mint egy pályáztatási eljárás.

boon.hu