Összesen mintegy háromszáz embert vett őrizetbe a német rendőrség szombaton Berlinben azokon a tüntetéseken, amelyeken a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak.

A tüntetők a Brandenburgi kapunál gyülekeztek, „Állítsátok le a koronavírussal kapcsolatos hazugságokat”, illetve „Merkel mondjon le” feliratú transzparensekkel. A 18 ezer fősre becsült tömeg ellen 3000 rendőrt vonultattak fel, mert a rendőrség erőszakos cselekményekre készült. A közösségi médiában ugyanis a járvány elleni intézkedéseket ellenző aktivisták arra szólítottak fel mindenkit, hogy fegyverkezzenek fel, és menjenek Berlinbe.

A héten Berlin betiltotta a megmozdulást, de egy német tartományi bíróság felülvizsgálta a döntést, és az éjszaka engedélyezte azt.

Eddig Németország kezelte a legjobban a koronavírus-járványt az európai országok közül, köszönhetően a nagyarányú tesztelésnek, amely révén csökkenteni tudta a fertőzések és halálesetek számát. Az elmúlt hetekben azonban nőtt a napi új fertőzések száma az országban. Angela Merkel kancellár pénteken felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a védőintézkedéseket. Németországban szombaton 242 201 fertőzöttet, 9 297 halálesetet és 214 742 gyógyultat tartottak számon a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Párizsban szintén tüntettek az egészségügyi intézkedések ellen, itt „Nemet mondunk az egészségügyi diktatúrára”, illetve „Hagyjátok lélegezni a gyermekeinket” feliratú táblákkal gyülekeztek.

Londonban néhány száz „vírustagadó” és „oltásellenes” ember gyűlt össze a Trafalgar téren, és követelte az óvintézkedések eltörlését.