Maratoni közgyüli Miskolcon. Alakszai lelép

Alakszai Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy a miniszterelnök felkérésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője lesz. Így nem dolgozik tovább képviselőként. Jelezte, hogy továbbra is a város és a megye fejlődését tekinti legfontosabb feladatának. Veres Pál polgármester jó munkát kívánt Alakszai Zoltánnak.

Veres Pál közgyűlést bevezető gondolatai:
Az elmúlt hónapok megviselték a várost, az országot. Súlyos anyagi gondok sújtották a várost az elvonások és a bevételkiesések miatt. Mindezek ellenére a város és lakói jelesre vizsgáztak a járvány elleni harcban. A vírus okozta leállást kihasználva grandiózus munkába fogott a város, olyan stratégia kidolgozásához kezdtek hozzá, amely új pályára állítja a várost. „A cél, milyennek szeretnénk látni Miskolcot 2030-ban. A város kitörés pontjait kell megtalálni. A turizmus az egyik, amit persze súlyosan érintett a járvány miatti leállás. Elkészült a város 10 éves turizmusfejlesztési programja, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatott. A részleteket a következő közgyűlésen tárgyalja meg a testület. Van esély a vár fejlesztésének folytatására, elhárulni látszanak az akadályok előle.
Megyei fejlesztési szövetségek létrehozását kezdeményezte az állam, Miskolc Szolnokkal, Debrecennel, Nyíregyházával együtt gondolkodva dolgozunk a jövőkép kialakításán, amelyhez – a remények szerint – az Európai Unió és a magyar állam forrásai nyújtanak majd anyagi alapot. Ez nem egy verseny, együtt kell munkálkodnia a megyéknek. Miskolc mindeközben eljuttatta a kormányhoz a város tíz éves fejlesztési programját, amelynek első visszhangjai nagyon kedvezőek.

A rendes napirendi pontok elfogadása mellett a testület egyetértett Badány Lajos két képviselői indítványának – felterjesztési jog gyakorlása és a prostitúció visszaszorítása Miskolcon témában – napirendre tűzésével. Ugyancsak szabad utat adtak a Fidesz és a KDNP frakció két indítványa – privatizációs stop és ár- és adóemelési moratórium elrendelése – megtárgyalásának. Arról is döntöttek, hogy az ülésen elsőként a Miskolci Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót elsőként tárgyal a testület.

boon.hu