Skip to content

Megmagyarázhatatlan. Zuhan a halálozások száma Magyarországon

Megmagyarázhatatlan. Zuhan a halálozások száma Magyarországon

Megdöbbentően jó népesedési adatokat közöl hónapról hónapra a Központi Statisztikai Hivatal. Idén júliusban a természetes fogyás mindössze 913 fő volt Magyarországon, ami 45 százalékos csökkenés az egy hónappal korábbihoz képest. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy egyetlen ritka szerencsés hónapról van szó, mert a tendencia hónapok óta tart.

Ez csak kisebb részben köszönhető annak, hogy a kormány támogatja a gyerekvállalást. Tavaly az év végén és az idei év legelején még lehetett látni ennek a hatását, akkor 500-800 gyerekkel több született minden hónapban, mint az egy évvel korábbi időszakban, de a tavasszal már csak havi 130-150 volt a növekedés 2019-hez képest. Júniusban még nagyot ugrott a születésszám, de ezúttal úgy tűnik, tényleg visszafogottabb a mini baby boom:

júliusban 8523 gyerek született, 145-tel több, mint 2019 júliusában.

Összesítve így is 2488-cal nőtt a 2020-as születésszám 2019 első hét hónapjához képest. A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított értéke 1,53 volt, míg egy éve ilyenkor 1,44-en állt.

Ennél sokkal látványosabb, és megmagyarázhatatlanabb, ami a halálozások számával történik.

Az ugyanis a március–áprilist leszámítva az egész évben zuhan, sokkal kevesebben halnak meg, mint egy évvel korábban. A január–februári számokat lehetett azzal magyarázni, hogy idén nem volt influenzajárvány, az viszont, hogy május óta már a harmadik hónapban több százzal kevesebben halnak meg, mint 2019 azonos hónapjában – májusban 389-cel, júniusban 677-tel, júliusban pedig 614-gyel –, egészen váratlan.

Hogy mi történhetett, arra több magyarázat létezik. Egyesek szerint az segíthetett, hogy a nagy kórházi ágykiürítés miatt sokkal kevesebben kaphattak el kórházi fertőzést, pedig az a magyarok egyik fő haláloka; mások úgy gondolják, hogy a járvány miatti otthonmaradás, távolságtartás és a maszkhordás megvéd más betegségektől is; és az sem alap nélküli felvetés, hogy a 2018–2019-es halálozási számok annyira rosszak voltak, hogy onnan szinte csak javulni lehet. Ezeknek az elméleteknek egy a közös pontja: sajnos nem lehet igazolni őket egyelőre.

Annyi biztos, hogy 2020 első hét hónapjában 74 093-an haltak meg, 3992-vel kevesebben, mint egy évvel korábban.

Júliusban 7544 házasságot kötöttek, 547-tel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ennek az egyik magyarázata az, hogy a korábbi járványügyi szigor miatt sokan nem merték elindítani a júliusra tervezett esküvőjük szervezését, inkább elhalasztották. A magyarázat másik része pedig az, hogy tavaly annyira sokan házasodtak, hogy annál a számnál szinte csak kisebb lehet az idei. Az év első hónapjaiban, még a járvány érkezése előtt így is akkora volt a házasodási kedv, hogy az idei 34 337 házasság 2158-cal több a tavaly január–júliusinál.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük