Velős közleményben állt ki a Magyar Orvosi Kamara a koronavírus tagadása, az oltásellenesség, a tudományosnak látszó álhírek ellen. Mivel a koronatagadók között diplomás orvosok is vannak, a kamara saját kollégáit figyelmeztette, milyen veszélyekkel jár, ha a társadalom hamis biztonságérzetbe ringatja magát. Ehhez szolgáltatott szomorú illusztrációt a héten az a tanulmány, amelyben összeszámolták, hogy a COVID-19 állítólagos házi gyógymódjairól és a járvány egyéb aspektusairól szóló álhírek már nyolcszáz ember közvetlen halálát okozták.

A szórakoztatóbb álhírek közé tartozott viszont a bahreini király állítólagos vérszomjas robottestőréről szóló videó (valójában egy reprezentatív célú, ártalmatlan robotöltözék szerepelt a felvételeken), amely jó alkalmat adott, hogy megmutassuk, hogyan lehet felismerni a fake news-t.

TECH

Az álhírek miatt is aktuális a kérdés: ki fizesse a szabad sajtót? Egyre többen szeretnék, hogy azok a befolyásos és notórius adóelkerülő techcégek is finanszírozzák az újságok működését, amelyek jelentős profitot szereznek a szerkesztőségek által előállított tartalmakból, ilyen például a Google és a Facebook. Számos technológiai cég működik Minszkben, Fehéroroszország fővárosában is, amelyet az elmúlt 10-15 évben valóságos kelet-európai Szilícium-völggyé növesztett a Lukasenka-rezsim. Az elmúlt hetek tüntetései és az arra reagáló hatósági erőszak, az internet lekapcsolgatása arra sarkallták az IT szektor több ezer dolgozóját, hogy nyílt levélben fenyegessék meg az ország elnökét: ha nem ír ki új választást, kivonulnak.

Qubit.hu