Tiszti klub. Több mint 35 millió forintos fizetési kötelezettsége keletkezne a cserkészszövetségnek

Erdeiné Gadó

Helga főosztályvezető kiegészítése: az előkészítés év végére elkészül, tehát a kivitelezés csak 2021-ben kezdődhet meg. Újabb két évvel tolják tehát ki a felújítás határidejét.

Veres Pál polgármester szóbeli kiegészítése: hosszú egyeztetésen vannak túl, szigorú határidőket szabtak. A források átcsoportosításáról is tárgyaltak, semmilyen akadályt nem akarnak a projektben, de biztosítékokat szeretnének.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést. A Jogi és Ügyrendi Bizottság kiegészítést tett. Simon Gábor bizottsági elnök elmondta, a szerződésben szereplő kötbér miatt, több mint 35 millió forintos fizetési kötelezettsége keletkezne a cserkészszövetségnek. Arról kell dönteni, hogy ezt a kötbért érvényesítik, vagy esélyt adnak a Tiszti klub hányattatott sorsának megszüntetésére, és mentesítik a kötbér megfizetése alól a szövetséget, és további 5 évig van lehetőségük a felújításra. Biztosítást kell kötniük, fenntartási kötelezettségük van (ezek a kikötéseik). A kormánydöntéssel összhangban azt javasolják, hogy 2020. december 31-ig készüljenek el a tervek, és a szövetség szerezze be az építési engedély. A közbeszerzés így 2021-ben kezdődhet el, 2022-ben már az építkezést szeretnék látni. Kéri, a jogi bizottság módosító javaslatát támogassák.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: teljes az egyetértés abban, hogy a Tiszti klub épületét jó lenne minél hamarabb felújítva látni. Megítélésük szerint fontos civil szerveződés a Magyar Cserkészszövetség, támogatásra érdemesek. Helyes volt a 2015-ös döntés, hogy eladták az épületet a szövetségnek. Örül a határidő-módosításnak, korrekt egyeztetést folytatott a város és a szövetség, tudják jól. Kérdés: a módosító indítvány egy kész helyzet elé állítja a cserkészeket – erről volt újabb egyeztetés a cserkészekkel?

Veres Pál polgármester: erről a polgármesterrel nem egyeztetett a szövetség.

Szopkó Tibor (Velünk a Város): az érdekek, a célok azonosak. Látni kell a városvezetői szándékot: a civilszervezetet, annak céljainak elérését a város támogatja, de ugyanakkor a vagyonát felelősen kell kezelnie, és ennek megfelelő döntéseket hozni. A módosító javaslat éppen ezt szolgálja. Nem kerül extra teher a szövetségre, hiszen a kormánnyal megkötött garanciákat építik be a szerződésbe. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a beruházás megvalósuljon, hangsúlyozta. Ám az is lényeges, hogy Miskolc vagyonát is kellőképpen tudják óvni.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: információi szerint a szövetség képviselői több bizottság ülésén is részt vettek, de a jogi testületén nem. Szerencsés lett volna, ha ott is jelen vannak. Hangsúlyozta: a módosítás azt tartalmazza, amit kértek, azaz további 5 évük van a felújításra. Semmilyen probléma nem áll fenn, ha ezt teljesítik. Ha azonban ismét nem teljesítik szerződéses feltételüket, akkor védeni kell a város érdekeit. Jelen pillanatban a hátrány a miskolciakat éri, fogalmazott. Az épület állagmegóvását sem a jó gazda gondosságával végezték el a cserkészek.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: a célok közösek, az ingatlan évtizedek óta üresen áll, állaga valóban romlik. A cserkészek jelentős lépéseket tettek az állagmegóvásra, takarításra. Szerinte a módosítás kész helyzet elé állítja a szövetséget.

Veres Pál polgármester: a szerződéskötés előtt nyilván tárgyalnak majd az érintettek. A megállapodás módosítása nem okoz külön nehézséget, sőt, hatékonyabban tudják érdekeiket képviselni a cserkészek. Ennek révén a város szempontjából lényeges biztosítékokat építettek be, hogy a beruházás megvalósuljon.

https://minap.hu/index.php/cikk/szinhaz-babszinhaz-tiszti-klub-ulesezett-miskolc-varos-kozgyulese