EGY KUTATÓ TÍZ ÉVE MEGJÓSOLTA, HOGY 2020-BAN FELFORDUL A NYUGATI VILÁG

Peter Turchin nem szokványos tudós. A Connecticuti Egyetem kulturális evolúcióval és populációökológiával foglalkozó, orosz-amerikai kutatója egy olyan tudományterület megalapítója, amit 2003-ban kliodinamikának (a görög előtag feloldásával történelemdinamikának) nevezett el, és ami a gazdaságtörténet, a makroszociológia és a kulturális evolúció ötvözete – vagyis a történelmi folyamatokat matematikai és statisztikai eszközökkel vizsgálja.

A kutató 2010-ben a Nature-ben reagált a lap korábbi cikksorozatára („2020 Visions”), amelyben különböző tudományterületek képviselői írták le, szerintük milyen fantasztikus eredményeket érhetnek el tíz év múlva az adott ágazatok kutatói. Turchin azt írta hogy a 2010 és 2020 közötti évtized „valószínűleg a növekvő instabilitás időszaka lesz az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, amely alááshatja a cikksorozatban leírt tudományos fejlődést”.

2020-ban egybeesik a társadalmi feszültségek csúcsa és a gazdasági mélypont
Turchin korábbi munkáira, a történelmi események kvantitatív elemzésére hivatkozva állította, hogy a komplex emberi társadalmakban ciklikusan jelentkeznek a politikai instabilitás hullámai. A Nature-be írt rövid cikkében leginkább az amerikai helyzetről írt: úgy vélte, a stagnáló vagy csökkenő reálbérek, a középosztály eltűnése okozta egyenlőtlenségek, a diplomás fiatalok túltermelése és a növekvő államadósság összefüggései hajtják majd a következő társadalmi-gazdasági válságot, amely 2020-ban következhet be. https://qubit.hu/2020/06/12/egy-kutato-tiz-eve-megjosolta-hogy-2020-ban-felfordul-a-nyugati-vilag