Egészen forradalmi a OnePlus 8 Pro okostelefonok egyik funkciója, amire véletlenül derült fény, írja a The Verge. A kínai telefongyártó legújabb csúcskészüléke ugyanis kis mértékben képes „átlátni” bizonyos anyagokon. Még mielőtt rohannának a boltokba, hogy gyorsan vegyenek egy 300 ezer forintos OnePlus 8 Pro-t, szögezzük le: a telefonnak nincs röntgenszeme, nem lehet vele kémkedni vagy idegeneket vetkőztetni az utcán, inkább csak egy érdekes műszaki adottságról van szó, amivel talán maga a gyártó sem számolt a tervezés, fejlesztés során.

Miről is van szó? A OnePlus 8 Pro hátlapján található többek között egy infravörös érzékelő is, ami eredetileg a telefonba épített kamera egyes funkcióihoz való: konkrétan a Photochrom nevű színszűrő működése alapul az IR szenzor által érzékelt infravörös sugarakon. A filter tehát a környezet tárgyainak hőmérsékletét (hősugárzását) érzékeli és ennek alapján módosítja a fotó képi világát.

Mint az az interneten pár napja egyre szaporodó fotókból és videókból kiderül, ha ezt a filtert használjuk, akkor a kamera gyakorlatilag képes valamelyest átlátni némely anyagokon. Ezek leginkább a vékony fekete műanyagtokok, műszaki eszközök burkolatai, illetve vékony ruhaneműk, amik eleve olyan vékonyak, hogy erős fényben is áttetszőek. A „röntgenlátás” tehát meglehetősen korlátozott körben, ráadásul csak kis távolságból működik, mondhatni egy gyengébb hőkamera funkcionalitását fedezték fel a OnePlus 8 Pro-ban. A kínai gyártó egyelőre nem nyilatkozott mindezzel kapcsolatban.

index.hu