Egy kormányfő, aki mosolyogva, mackónadrágban harcol a koronavírus ellen

Egy kormányfő, aki

mosolyogva, mackónadrágban harcol a koronavírus ellen
Járvány idején a harcias vezetői hozzáállásból nem feltétlenül következik hatékonyság is. Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern kedvességre és hatékonyságra építette a koronavírus elleni stratégiáját, és minden jel szerint a szigetországnak nemcsak ellaposítani sikerült a járványgörbét, de meg is szabadult a vírustól. Kérdés, hogy a korlátozások lazításával ez így marad-e.

 

A koronavírus-járvány egyértelművé tette, hogy bármilyen politikai döntést csakis az emberek milliónak az együttműködésével lehet hatékony tettekre váltani. Azt, hogy a koronavírus mekkora felfordulást okozott az életünkben, még most is csak próbáljuk felmérni, ehhez képest menet közben kellett mindenkinek cselekedni és okosnak lenni, a döntéshozók az elmúlt hetekben kénytelenek voltak szinte élőben reagálni a folyton változó körülményekre. És ehhez emberek millióit kellett rávenniük arra, hogy adott esetben búcsút intsenek a korábbi életük rutinjainak. Vagy legalább próbálják meg.

A vezetői képességekről különösen éles képet ad egy olyan bonyolult és ijesztő helyzet, mint amilyen egy világjárvány. Láttuk Donald Trumpot, ahogy az újságírókkal és a számokkal hadakozik, láttuk az olasz városok polgármestereit, akik szinte magukból kikelve, ordítva próbálták rávenni az embereket, hogy maradjanak otthon, láttuk Angela Merkelt, ahogy a Robert Koch Intézet számait és adatait lobogtatja, és Vlagyimir Putyint, aki keményebb minden vírusnál.

https://www.facebook.com/jacindaardern/photos/a.10151768320057441/10156761305567441/?type=3&theater