A kéz mindig kéznél van. Szex a karantén alatt

A közlemény egészen konkrétan

a következő, világjárvány nélkül is hasznos tanácsokat adja:

  • -Saját magunk vagyunk a legbiztonságosabb szexpartner, de mindig mossunk előtte és utána kezet szappanos vízzel, legalább 20 másodpercig, és a segédeszközöket is tartsuk tisztán.
  • -A második legbiztonságosabb szexpartner az, akivel együtt élünk. Minél kevesebb szoros kontaktus kell ahhoz, hogy a vírus terjedését csökkenteni lehessen. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szexnek közös megegyezésen kell alapulni, és fontos a megfelelő higiénia.
  • -Kerülni kell a kapcsolatot, beleértve a szexuális kapcsolatot olyannal, akivel nem él együtt az illető. Ha mégis megtörténik, akkor ne váltogassa a partnereit, és tudatosítsa magában, hogy a fertőzést olyan emberek is terjesztik, akik nem éreznek magukon semmilyen tünetet
  • -A szexmunkásokat arra kérik, gondolkozzanak el egy kis pihenőn, vagy a személyes találkozókat tegyék át a virtuális világba.
  • -Rendszeresen tisztálkodjon, használjon óvszert, és ha a partnere vagy ön nem érzi jól magát vagy igazoltan megfertőződött, akkor inkább pihenjenek.
  • -Figyeljen oda a fogamzásgátlásra – hangzik a tanács, ami kivételesen nem annak szól, hogy ha most esik teherbe valaki, akkor december végén születhet meg a gyereke, és később panaszkodni fog, mert az ajándékait összevonva kapja meg karácsonyra és a szülinapjára. A gond itt inkább az lehet, hogy a következő időszakban nehézkesebb lesz eljutni orvoshoz, illetve azt sem tudja a tudomány pontosan, hogy várandós nők magzataira hogyan hat, ha esetleg megfertőződnek.
  • És több helyen is megemlítik – igaz, nem derül ki, hogy valós események alapján született-e az ajánlás -, hogy a kézfertőtlenítőt csak kézre használják, az érzékenyebb testrészeknél ugyanis csúnya irritációt válthat ki.

Mi a helyzet, ha nincs senki a háztartásban?

A szakemberek szerint jelenleg nem jó ötlet találkozgatni másokkal. Még akkor sem, ha a másik kizárólagosságot ígér a randizásban, ugyanis a vírus megfékezésének lényege az lenne, hogy a személyes érintkezéseket lehetőleg az egy háztartásban élőkre korlátozzuk. Nyilvánvalóan más a távolság, ami a boltban a pénztáros és a vásárló között van, mint amikor szexről van szó, úgyhogy nem jó kifogás az, hogy úgyis elkerülhetetlen, hogy az ember a háztartásán kívül élő emberekkel találkozzon. Egyrészt most túl nagy kockázatot jelent, hogy valakinek az egészsége a szokásosnál is jobban függjön attól, hogy az esetleg éppen csak megismert partnere alaposan mos-e kezet miután megfogta a bevásárlókocsit a boltban. Arról nem is beszélve, hogy az ide-oda közlekedés is rizikó, főleg tömegközlekedési eszközön.

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/KtbxLvHSxQmjcQzRjdXnwwQdLFLzRTwXGq