Egész meglepő módon reagált a magyar kormány a nyilatkozatra, amelyben 13 európai kormány őket támadta: tizennegyedikként csatlakozott az aláírókhoz.

Tizenhárom EU-s tagállam kormánya egy közös nyilatkozatban kérte szerdán az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a rendkívüli lépéseket, amelyeket az országok a koronavírus elleni küzdelemre hivatkozva hoznak. A nyilatkozatban nem nevesítették a magyar kormányt, de csak egy kicsit kell a sorok között olvasni, hogy egyértelmű legyen, miről van szó.

„Mély aggodalommal tölt el minket az, hogy egyes rendkívüli intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének kockázatát hordozzák”

– írták, és azt is hozzátették, hogy az intézkedések „nem korlátozhatják a szólás- és sajtószabadságot”.

A magyar kormány egy napig gondolkozott a reakción, és egészen váratlan lépéssel állt elő:

tizennegyedikként csatlakozott a nyilatkozatot aláírókhoz.

Az aláírók – a német, a belga, a dán, a finn, a francia, a görög, az ír, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol, a portugál, a svéd, és most már a magyar kormány – felhívják a figyelmet arra, hogy a rendkívüli intézkedéseket a szigorúan a védekezéshez szükséges dolgokra kell korlátozni, arányosnak és ideiglenesnek kell lenniük, ezenkívül elvárják a rendszeres ellenőrzést és azt, hogy feleljenek meg a nemzetközi jogi kötelezettségeknek.

A magyar kormány azt állítja, hogy a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvény, amely korlátlan időre lehetővé teszi a rendeleti kormányzást, megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta: „amagyar kormány nem hagyja, hogy ilyen súlyos időszakban bárki éket verjen a tagállamok közé és örömmel csatlakozik az idézett nyilatkozathoz. Állunk a nyílt (nem a megszokott zárt ajtók mögötti) eszmecsere elé a tagállamok által a koronavírus elleni védekezés érdekeben bevezetett intézkedésekről”.