Magyar sztárkutató: az élet soha nem lesz már olyan, mint régen

Barabási Albert-László hálózatkutató fizikus roppant aktív a közösségi médiában, gyakran osztja meg gondolatait a világgal. Március 15-én arról értekezett, hogy már februárban tudható volt: leáll a világ. Pontosan 15 nappal később pedig arról posztolt, hogy milyen lesz az élet a járvány után. Spoiler: nem olyan, mint előtte volt.

„Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza – beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal. De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet” – írja nyilvános posztjában Barabási. Szerinte nagyon nem mindegy, miként tesszük fel a kérdést, hogy ennek mégis mikor lesz már vége.

„Mi az, hogy ‘ennek’? Mert ha azt kérdezed, hogy ki tudunk-e újra menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, eltemethetjük-e az elhunytakat és megkeresztelhetjük-e a Korona-bébiket, akkor a válasz az, hogy igen. Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem. Az az út már nem járható. ”

A kutató szerint idővel megtanulunk együtt élni a koronavírussal, és ha csökken a fertőzöttek száma, szép lassan visszatérünk a munkahelyünkre, az iskolapadba, vagy épp a kedvenc kávézónkba. Ugyanakkor mindig lesz egy kellemetlen érzésünk, hogy nem vagyunk-e mégis betegek. „Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára.”

Ugyanakkor várhatók javulások is. A kórházak az addig gyűjtött tapasztalataik alapján tudni fogják, kiket kell kezelni és pontosan mikor, ennek köszönhetően pedig kevesebb lesz a halálos áldozat. A sok gyógyult beteg miatt több lesz az immunis ember, ennél fogva a vírus terjedése is lelassul.

https://forbes.hu/legyel-jobb/magyar-sztarkutato-az-elet-soha-nem-lesz-mar-olyan-mint-regen/