Ultrafinom részecskeszám és PM10 és PM 2.5 mérés Miskolc különböző pontjain
Levegő Munkacsoport (No Planet B Projekt)
Miskolc, 2019. december 3.

A mérés során Miskolc 8 különböző, változatos pontján (lásd a lenti táblázat) vizsgáltuk 2 perces időszakokban a szilárd tüzelés és diesel üzemanyag égetésekor nagy mértékben keletkező ultrafinom részecskeszámot, és PM10, PM2,5 és PM1 értékeket (ezt a köznyelvben gyakran „szálló pornak” nevezzük). A mérést a kora délutáni-kora esti órákban végeztük (tehát akkor, amikor többnyire még nem fűtenek be a lakosok, vagy csak kis mértékben), és az időjárás is „kedvező” volt légszennyezettség szempontjából: az előző napok szeles, frontvonulásos időszak, valamint a mérés során tapasztalható enyhe légmozgás (É-NY-irányból, tehát a Bükk felől) egyaránt a légszennyezés csökkenésének kedvezett. Mégis meglepően magas értékeket mértünk több helyszínen is.

Talán a legmegdöbbentőbb, hogy a festői erdők között fekvő Lillafüredi Kastélyszálló előtt, 15.00 óra körül 23 401 ultrafinom részecskét számoltunk egy cm3 levegőben – ez több, mint ugyanaznap 20 órakor Budapesten, a Ferenc körút-Üllői út sarkától kb. 150 méterre mért átlagérték, 21 895 darab részecske/cm3. A PM10 és PM2,5 értékek (156 µg/m³ és 145 µg/m3) pedig többszörösen meghaladták az egészségügyi határértékeket (PM10 éves: 40 µg/m3, napi 50 µg/m³ és PM2,5 éves: 25,7 µg/m³ ). A meglepően magas értékek feltételezhetően fa és szilárd-tüzelésnek tudhatók be.

A frekventált Kisgergely Cukrászda előtt mértük a legmagasabb ultrafinom részecskeszámot: a két perc alatt, amíg mértünk, 39 463 volt az átlagos részecskeszám, és a PM értékek is magasak voltak (lásd a lenti táblázat). Itt az intenzív gépjárműforgalom járult hozzá az eleve magas alapszennyezettséghez.

A viszonylag enyhe, 0 C körüli téli időben, korai délutáni időszakban is viszonylag magas levegőszennyezettségi értékek voltak tapasztalhatók. Kedvezőtlenebb meteorológiai körülmények, és az általunk meglátogatott helyszíneknél hátrányosabb helyzetű, energiaszegénységtől sújtott területeken sokkal súlyosabb légszennyezettséget feltételezünk, melyet januárban, a fűtési időszak közepén tervezünk további mérésekkel alátámasztani.

Mérőkészülékek:
Testo DISCmini ultrafinom részecskeszámláló készülék
Atmotube PRO PM10, PM2,5, és PM1 tömegmérő készülék.

A mérést végezte:
Tarr Katalin (Levegő Munkacsoport)
Jelen voltak:
F. Nagy Zsuzsanna, Horváth Zsolt