Hogy hal ki Magyarország

A következő nyolcvan évben

majdnem hárommillió fővel csökkenhet Magyarország népessége, így 7 milliónál kevesebben élhetnek majd az országban – derül ki az ENSZ 2019-es hosszútávú előrejelzéséből. Ráadásul a kevesebb embernek sokkal nagyobb aránya lesz a jelenlegi nyugdíjkorhatár felett, ami tovább növelheti a gazdasági nehézségeket. A világszervezet szerint persze van megoldás az egész Európát sújtó népességfogyásra és elöregedésre: több gyermeket kellene vállalni, és akkor fenntartható lenne a népességszám, sőt akár vissza is emelkedhetne 10 millió fölé.

A háromgyerekes anyák szja-mentességének terve újra ráirányította a figyelmet a kormányzat egyik legnagyobb kihívásnak számító feladatára, a népességcsökkenés megállítására. A demográfiai probléma súlyának bemutatására az ENSZ népességelőrejelzését hívjuk segítségül. 

Fokozatosan kihal Magyarország, ha nem teszünk ellene

Még tavaly jelent meg az ENSZ hosszútávú demográfiai becslése, mely szerint a jelenlegi 7,7 milliárd főről a következő harminc évben még kétmilliárddal emelkedhet a Föld népessége, majd 2100-ban 11 milliárd körül tetőzhet ez a folyamat. Ugyanakkor a növekedési ütemben nagy lehet a szórás a következő évtizedekben, a 2050-ig történő népességnövekedés több mint felét kilenc ország adja majd, India, Nigéria, Pakisztán, Kongó, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az USA járhatnak az élen.

2027 KÖRÜL PEDIG AZ ENSZ SZERINT AZ IS MEGTÖRTÉNHET, HOGY INDIA LETASZÍTJA KÍNÁT A JELENLEGI TRÓNJÁRÓL ÉS A VILÁG LEGNÉPESEBB ORSZÁGA LESZ.

Azt régóta tudjuk, hogy Európa komoly problémákkal küszködik a demográfiában, a világszervezet szerint 2050-ig várhatóan csak minimálisan emelkedik majd a kontinens népessége. Magyarország pedig még ezen belül is rossz helyzetben van.

AZ ENSZ BECSLÉSEI SZERINT A JELENLEGI 9,66 MILLIÓRÓL 2050-RE 8,47 MILLIÓRA, MAJD 2100-RA 6,86 MILLIÓRA CSÖKKEN MAJD MAGYARORSZÁG NÉPESSÉGE.https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200117/megmutatjuk-hogy-hal-ki-magyarorszag-mit-tehetunk-ellene-412697