Tíz internetezőből kilencet megfigyelnek

Az amerikai Freedom House szerint a világ internetező felhasználóinak 89 százalékát figyelik meg valamilyen módon a kormányok. Ez nagyjából 3 milliárd embert jelent.

Bár a közösségi oldalak használatáért nem kell fizetnünk, közismert tény, hogy ezek mégsem ingyenes szolgáltatások. Ha pénzben nem is, az adatainkkal mindenképpen fizetünk nekik, a Freedom House legfrissebb jelentése (PDF) szerint azonban az csak a kisebbik baj, hogy az érdeklődési körünkre szabott reklámokkal bombáznak minket.

A politikai és emberi szabadságjogok helyeztével foglalkozó független civil szervezet szerint a közösségi oldalakon keresztül nemcsak a választást igyekeznek bizonyos szervezetek befolyásolni, de a jelentésük szerint az általuk vizsgált 65 országból 40 már hozott létre olyan eszközt, amellyel monitorozzák, mi történik a közösségi médiában – összegzi az eredményt a Mashable.

A Freedom House rangsorában Kína áll az első helyen, mint a legkevésbé szabad ország a világon, de Oroszország és Egyiptom is “nem szabad” besorolást kapott. A tanulmány szerint a világon az internetezők 89 százalékát, vagyis nagyjából 3 milliárd embert figyelnek meg.

A VPN (virtuális magánhálózat) használatával elérhető, hogy ne legyen követhető egy számítógép vagy telefon. Ráadásul a VPN programok segítségével még a letiltott weboldalakat is meg lehet nézni. Az elmúlt évben igencsak népszerűekké váltak az ezzel kapcsolatos alkalmazások.

A legnagyobb növekedés az Ázsia és csendes-óceáni térségben (ACAP) tapasztalható, ezt a régiót súlyos politikai és társadalmi zavargások jellemzik. Innen 188 millió VPN-appot töltöttek le, ami több mint a duplája az előző évinek. Országokra bontva Indonéziában töltötték le a legtöbb ilyen alkalmazást, 111 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Indonéziát az Egyesült Államok követi, ahol bár stabil a politikai környezet, igen sokan neteznek. A legnagyobb növekedést a letöltött appok számában India produkálta (405 százalék), majd Jordánia (387 százalék), Kazahsztán (210 százalék), Algéria (205 százalék) és Vietnám (140 százalék) következik. Ezekben az országokban is vannak politikai zavargások, illetve a kormányok szívesen blokkolnak bizonyos weboldalakat, és internetes megfigyelési programokat is bevezetnek.

hvg.hu