Az újrahasznosítás nehézségeit

mindenesetre jól mutatják a papírhulladék 2-3 százalékát kitevő italos dobozok, köznyelven tetra pak dobozok. Ezeknek a papírroston kívül műanyagot és fémet is tartalmazó dobozoknak kifejezetten nehéz a feldolgozása. Az erre alkalmas legközelebbi papírgyár Dél-Lengyelországban van, és ez olyan költséges folyamat, hogy az átvételért a csepeli hulladékkezelőnek a szállítás mellett még ezért is fizetnie kell.

Ez is rámutat arra, hogy bármilyen szorgosan is gyűjtjük szelektíven a szemetünket, jóval előrébb való a megelőzés és az újrahasználat. Az újrahasznosításnak ugyanis szintén jelentős ökológiai lábnyoma van, elég egy olyan tejes dobozra gondolni, amelyet a budapesti begyűjtése után kiválogatnak, majd igazán csak Lengyelországba szállítva kezdik el feldolgozni. Ez a PET-palackok újrahasznosítását bemutató videó szintén jól érzékelteti, hogy milyen kibocsátással jár a folyamat.

https://g7.hu/elet/20191112/megneztem-ket-szelektiv-hulladekkezelot-es-alig-hittem-el-amit-lattam/?utm_source=HL&utm_campaign=HL20191116