KIK AZOK A TITOKZATOS RABBIK, AKIK KIÁLLTAK ORBÁN MELLETT?

A múlt héten száguldott

végig a hazai sajtóban a hír, miszerint New York-i ortodox rabbik egy csoportja védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt, miután az Horthy Miklóst kivételes államférfinek nevezte. Bár elsőre kicsit furcsának tűnt a közlemény, az aláíró 11 rabbi nagyon is létezik.

Kiálltak Orbán mellett a New York-i zsidók, Kiállt Orbán Viktor mellett a New York-i zsidó hitközség – érkeztek múlt héten a jobbnál jobb címek a kormánypárti sajtótól, miután a New York-i Főkonzulátus oldalán megjelent az eddig teljesen ismeretlen Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek elnevezésű szervezet közleménye. Ebben az aláíró 11 rabbi elítéli az Orbán Viktort Horthy Miklóssal kapcsolatos kijelentései miatt kritizálókat, és védelmükbe veszik a miniszterelnököt, mert szerintük igen sokat tett a zsidó temetők helyreállításának és fenntartásának érdekében. 

A közlemény nyilvánosságra kerülése után sok másokhoz hasonlóan mi is próbáltunk utánanézni, hogy kik is az aláíró rabbik, és mit is takar az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek elnevezés. Hamar fel is merült annak gyanúja, hogy talán valamilyen kamu közleményről lehet szó, hogy a kormány fel tudjon mutatni valamit, válaszképpen az Orbánt ért kritikákra. Az interneten ugyanis semmit sem lehet találni a fenti szervezetről, és a rabbik nevét sem igazán akarta kidobni a Google. A közleményben megadott telefonszámmal nem jártunk sikerrel, a cím pedig egy brooklyni társasház egyik lakásához vezet.

A szervezetről még Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija sem tudott mit mondani, amikor a Népszava kérdezte erről. „A szóban forgó szervezetet nem, de az aláírók egy részét ismerem. Jóravaló közösségi aktivisták, részben hitközségi vezetők, elsősorban a történelmi Magyarországról elszármazott ortodox és haszid közösségekből” – mondta a lapnak. Köves rabbi nyilatkozata megegyezik a közösségi médiában több helyen is szereplő kommentekkel, amelyek szerint az aláírók nagyon is létező személyek, bár nem mind rabbik, de nagyrészt szatmári haszid közösségekhez tartoznak.

A Szombatban meg is jelent a New Yorkban élő szatmári haszidok jiddis nyelvű lapjának, a Der Blattnak egyik cikke magyarra fordítva. Az cikk címe már önmagában is elég beszédes: Magyarországon működő orthodox rabbik és aktivisták erősen elítélik a reform-zsidók támadását a nagytekintélyű miniszterelnök ellen, vagyis a cikk beszámol a konzulátushoz eljuttatott közleményről, a „reform-zsidók” pedig nagyjából mindenki, aki nem az ultraortodox irányzatok egyikét képviseli. A cikk az aláírókat pedig egy Avoysenu elnevezésű szervezet ismert rabbijaiként emlegeti.

https://akibic.hu/2017/07/04/kik-azok-a-titokzatos-rabbik-akik-kialltak-orban-mellett/