Nos, a Google-nél eddig tartott az öröm: a Business Insider névtelen forrásokra hivatkozva írja, hogy Washington az Európai Unióéhoz hasonló eljárást fontolgat a Google-t is magába foglaló Alphabet ellen, amiért a hatalmas multicég egyeduralmat gyakorol egy rakás piacon.

Több forrás szerint is forró a talaj
Mindez úgy derült ki, hogy mikor – az egyébként washingtoni – források kapcsolatba akartak lépni a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal, onnét egyenesen az Igazságügyi Minisztériumhoz irányították őket.

Az amerikai lap információi szerint mind a két állami szerv nyomozni készül az Alphabet monopolhelyzete miatt – igaz, csak miután a szintén uralkodó Amazont is átvilágították.

A vizsgálat mindenre kiterjedne, legyen szó hirdetésekről, adatbiztonságról, keresőalgoritmusokról. A közelgő, az utóbbi hetekben előkészített vizsgálatról a The Washington Post, a The New York Times és a Bloomberg is cikkezett, a felek azonban egyik lapnak sem kommentálták az információkat.

Nem az első eset lenne
Nem ez lenne az első eset, hogy az amerikai kormány benéz a Google szoknyája alá. 2017-ben már szó esett egy esetleges bizalmatlansági eljárás lefolytatásáról, de az akkor nyomozó Kereskedelmi Bizottság lefújta az akciót – annak ellenére tettek így, hogy kiszivárgott iratok szerint a Google a saját keresőmotorjában előnyben részesített bizonyos keresési találatokat és hirdetéseket.

Az Európai Unió bizottsága nem volt ilyen kegyes: az AdSense nevű hirdetési platform erőltetése miatt 1,5, a saját kereskedelmi szájtok indokoltnál jobb keresési helyezései miatt 2,4, az Android elősegítése miatt pedig 4,3 milliárd euróra büntette az amerikai vállalatot.

https://forbes.hu/uzlet/trump-a-huawei-utan-a-google-nek-is-nekimenne/