Harmadára csökkenő

költségek.
Bár az első években a talajszerkezet helyreállításának vannak többletköltségei, néhány év után jelentősen alacsonyabb fenntartási költségei vannak az így művelt földeknek. Kökény Attila szerint a talajmegújító technológia (tehát a szántás nélküli művelés és a takarónövények alkalmazásának) költségei hosszútávon akár fele-harmada is lehet a hagyományos szántásénak, mivel a javuló talajokon egyre kevesebbet kell költeni talajmunkákra, tápanyagra és és növényvédelmi kezelésre. Az USA mezőgazdasági hivatala szerint a szántás nélkül művelt földeken harmadannyi üzemanyagot használnak, mint a hagyományos módszerrel művelteken.

Hiába van tehát több előnye is a szántás nélküli technológiának, az átállás mégsem egyszerű. “Ha van egy gazdaság, amely felépítette a szántásra alapozott talajművelő rendszerét, akár több tízmillió forintos eszközparkkal, az nem fogja egyik napról a másikra lecserélni” – mondta Dezsény. “A magyar gazdák csak egy része nyitott az újdonságokra. Egy másik része sokkal nehezebben vált, náluk valószínűleg még évtizedekig az eke fémjelzi majd a növénytermesztést” – mondta.

Egy gazdálkodó például azt mesélte, hogy idős, egyetemi végzettséggel rendelkező gazdálkodó apját elvitte három napra egy olyan gazdaságba, ahol no till technológiát alkalmaznak. A korábban 25 éven át növénytermesztési ágazatvezetőként dolgozó apja a látogatás végén azt mondta, hogy már érti a no till rendszert, majd megkérdezte, hogy a takarónövény elvetése után pontosan mikor is kellene szántani. “Annyira be van égve, hogy szántani kell, hogy anélkül nem tudja elképzelni a mezőgazdaságot” – mondta a fia.

“Elég jelentős tanulási folyamaton és szemléletváltáson kellene átesnie a magyar gazdáknak, hogy elterjedjen ez a technológia” – mondta Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója. Biró Borbála szerint kezd a köztudatban terjedni a talajegészség, a Szent István Egyetemen például februárban indul megfelelő érdeklődés esetén egy biológiai talajerőgazdálkodó szakirányú továbbképzés, ahol az országban elsőként a talaj minőségének feljavításához szükséges gyakorlati tudást fogják oktatni.

https://g7.hu/tech/20180102/a-mezogazdasag-jelkepevel-szamolna-le-a-barnaforradalom/