Európa Kupa: Aluinvent DVTK – Galatasaray 65-69

Az Európa Kupa

nyolcaddöntőjének második mérkőzésén a török Galatasaray gárdáját fogadta az Aluinvent DVTK csapata, és rendkívül nagy csatában végül négypontos vereséget szenvedett az Európa Kupa címvédőjétől.

Jabil

Pontszegényen indult a találkozó, az első támadásból ugyan mindjárt megszerezte a vezetést a török csapat, Grigalauskyte duplájára Putniņa válaszolt a DVTK harmadik akciójából. Mokango palánk alólijával a harmadik perc végén már a piros-fehérek vezettek, de továbbra is idegesen játszottak a csapatok. Négy Galata-pont után Putniņa következett egy kettessel, majd Macaulay és Škorić szórtak egy-egy triplát (9-9). Medgyessy ezt megirigyelhette, mert ő is elvállalt egy hármast, miután a gyűrűben landolt a labdája, felrobbant a csarnok! Grigalauskyte két büntetője után Walker-Kimbrough hozta kihagyhatatlan helyzetbe a csapat kapitányát (14-11). Egy 2+1-es akcióval Kiss Angelika villant majd Shatori robogott végig a pályán és ziccerezett, de négy török pont következett, de Mokangonak erre is volt válasza, az utolsó szó azonban a Jeffersoné volt a negyedben (21-17). 

Ataş triplájával és Topuz duplájával a Galatasaray kezdte jobban a második negyedet, Walker-Kimbrough reagált két kettessel (25-22). A folytatásban kisebb hullámvölgybe került a DVTK, ugyanis hat pontot szereztek zsinórban a törökök, majd egy ügyes betörés után Kányási iratkozott fel a gólszerzők közé. Macaulay középtávolija után nagyjából a negyed felénél időt kért Cziczás László (27-30). Sajnos Alben hármasával folytatódott a játék, Mokango centergólja úgy kellett, mint egy falat kenyér. Putniņa két büntetőjével tovább zárkózott a DVTK, nem csoda, hogy most Efe Güven, a vendégek edzője állíttatta meg a játékot (31-33). Néhány kimaradt akciót követően Alben szórt újabb triplát, aztán Mokango két kosara között Macaulay talált be (35-38). A félidő utolsó percébe még belefért Medgyessy egy büntetője és Macaulay klasszikus centermunkája, így négypontos Galatasaray-előnnyel vonultak pihenőre a csapatok (36-40). 

A szünet után Abdi öt pontjával ellépett ellenfelétől a Galatasaray, a diósgyőri időkérés után se találta a ritmust a DVTK, miközben Grigalauskyte duplájával tíz pont fölé nőtt a különbség (36-47). Mokango törte meg a hazaiak rossz szériáját, majd Walker-Kimbrough két jó büntetője jelentett reményt a felzárkózásra. Macaulay kettesére Shatori két büntetője érkezett, lőtávolban maradt a DVTK (42-49). Grigalauskyte duplája után három jó DVTK-büntető jelentette a folytatást, sőt Putniņa 2+1-es akciójával tovább csökkent a differencia (48-51). Lendületben maradt a DVTK és egy labdaszerzést követően Walker-Kimbrough harcolt ki személyi hibát, majd értékesítette a büntetőit. A vendégek időkérése alatt már-már úgy zengett a csarnok, mint a kilencvenes években (50-51). Egy perc volt hátra a negyedből, ez idő alatt Macaulay és Alben is gyakorolhatta a büntetőket, előbbi kettőt, a szőke irányító csak egyet dobott be, a túloldalon Mokango villant, rendkívül izgalmas utolsó felvonásra volt tehát kilátás (52-54). 

Macaulay és Škorić kosárváltásával indult a záró felvonás, majd Maja újra villant, és ezzel kiegyenlített, majd a szemfüles Walker-Kimbrough csent el egy átadást és fejezte be a ziccerét második szándékból, ezzel újra DVTK állt továbbjutásra (58-56). Kimaradt helyzetek után Macaulay 2+1-esével folytatódott a pontgyártás, majd Putniņa asszisztját Mokango váltotta pontokra (60-59). Jefferson hidegvérű hármasa után kevesebb mint öt perc volt hátra a mérkőzésből, egyre éleződött a feszültség, pláne, hogy sorra maradtak ki az akciók mindkét oldalon. Cziczás László érezte úgy, hogy egy időkéréssel tud segíteni a patthelyzeten. Sajnos a következő két hazai próbálkozás sem hozott pontot, de nem úgy a harmadik, amikor Maja Škorić találta meg a labda gyűrűbe vezető útját a mérkőzés vége előtt két perccel (62-62). A véghajrát a törökök bírták jobban idegekkel, előbb Jefferson tempózott, majd Macaulay hintett egy hármast, ezzel gyakorlatilag eldöntve a továbbjutás kérdését. A Galatasaray dobott még büntetőket, Medgyessy hármasa már csak szépségtapaszt jelentett (65-69). 

Női Kosárlabda Európa Kupa, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés

Aluinvent DVTK – Galatasaray 65-69 (21-17, 15-23, 16-14, 13-15)

Miskolc, Generali Aréna, 2000 néző. Játékvezető: Karakatsounis (görög), Matejek (cseh), Zenis (szlovák).
DVTK: Medgyessy, Walker-Kimbrough, Škorić, Putniņa, Mokango. Csere: Zele, Kányási, Kiss A., Szabó F. Vezetőedző: Cziczás László.
Galatasaray: Alben, Jefferson, Abdi, Macaulay, Grigalauskyte. Csere: Ataş, Onar, Topuz, Guclu, Sahin. Vezetőedző: Efe Güven.