A ZRI Závecz Research jelenti. Úgy állnak a pártok, mint a népszavazás előtt

Az elmúlt hetekben

 

csak kis mértékben módosult a pártok támogatottsága, közölte saját mérései alapján a ZRI Závecz Research. A legfrissebb adatok szerint
a Fidesz tábora a novemberi 27-ről 25 százalékra csökkent

A Jobbik a múlt hónapban 13, most 12 százalékot ért el.
Az MSZP támogatottsága három hónapon át 1-1 százalékponttal emelkedett, most 12 százalékon áll.
A DK és az LMP megint 5 illetve 3 százalékon áll.
A Kétfarkú Kutyapárt 2,
az Együtt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak.
A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 34-ről 36 százalékra bővült.
A biztos pártválasztók csoportjába a választópolgárok egyharmada tartozik, ebben az aktív és elkötelezett csoportban
a Fidesz 43 százalékot ért el,
a Jobbik 20,
az MSZP 18 százalékot kapott.
A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója,
az LMP 4 százalékon áll.
Az Együtt 3 százalékos, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos aktív szavazói táborral rendelkezik.
Mindez azt jelenti, értékel a kutatóintézet, hogy a Fidesz támogatottsága idén viszonylag szűk sávban, 24 és 28 százalék (1,9 millió és 2,2 millió fő) között hullámzott. A csúcspontot az októberi népszavazás idején érte el, ám az akkori 28 százalékot nem tudta megtartani, mostanáig abból 3 százalékpontot veszített.
A Jobbik az év első felében 13 és 15 százalék közötti táborral rendelkezett, a nyáron ez 11-12 százalékra szűkült, majd ezt követően némileg magasabb értéken, 13 százalékon stabilizálódott. Decemberben ennél egy hajszállal kisebb, 12 százalékos a Jobbik híveinek aránya.
Az MSZP táborának mérete augusztusig alig változott, 10 és 12 százalék között alakult. Szeptemberben ennél valamivel kevesebben, 9 százaléknyian preferálták a szocialista pártot, majd lassan felfelé araszolva ismét elérte a 12 százalékot. Az MSZP-nek ebben az esztendőben 700 ezer fő volt a minimuma, 1 millió választópolgár a maximuma.
A Demokratikus Koalíciónak szinte végig ugyanakkora, 4-5 százalékos tábora volt. Két alkalommal, júniusban és októberben kissé meghaladta ezt a szintet, ekkor 6 százalékot kaptak. A DK 2016-ban 350-450 ezer főt tudott maga mögé állítani.
Az LMP-nek is stabil támogatottsága volt az idén, 3-4 százalékot ért el, ami körülbelül 250-300 ezer szavazót jelent.
Az Együtt tábora a hónapok többségében 2 százalékos volt, a Liberálisoké 1 százalékos s ugyanezt az értéket a Párbeszéd is elérte a közelmúltban. Érdekes és figyelemre méltó fejlemény, hogy a népszavazási kampányban aktívnak mutatkozó Kétfarkú Kutyapárt az utóbbi hónapokban 1-2 százalékos szimpátiatáborra tett szert.
Módszertan