A Gazprom csökkentheti vagy leállíthatja a gázszállítást az Európai Uniónak, ha Kijev megcsapolja az országon áthaladó gázvezetéket – figyelmeztetett Alekszej Miller, az orosz gázipari holding vezérigazgatója hétfőn Moszkvában.
Fontos az ukránok szerepe
Miller szerint kérdéses, hogy lehűlés esetén Ukrajna képes lesz-e a saját forrásaiból és a megfordított (az EU felőli) gázszállításokból kielégíteni a belföldi fogyasztói keresletet. Szavai szerint Ukrajnának még sohasem volt ilyen kevés tartaléka gáztározóiban.
Szavai szerint a Gazprom idén rekordot dönt a FÁK-országokon kívülre irányuló gázszállításával, amelynek mennyisége várhatóan mintegy 180 milliárd köbméter lesz, 18 milliárd köbméterrel meghaladva a tavalyi szintet.
Az egynapos szállítási csúcsot a vállalat november 29-én állította fel, 614,5 millió köbméter szállításával. Kijelentette, hogy az Északi Áramlat-2 és a Török Áramlat megépítésével tovább bővülnek majd az orosz gázexpot lehetőségei.

Az olajtermelés jobban teljesít
Oroszország olajtermelése 2,5 százalékkal nőtt, a gáztermelése viszont 0,5 százalékkal csökkent az idei első 11 hónapban.